Türkiye'deki sığınmacılara yönelik politikalarda belediyelerin rolü: Samsun ili örneği
The role of municipalities on policies for asylum seekers in Turkey: Sample of Samsun province
- Tez No: 547095
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI YÖNTEN BALABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sığınmacı, Belediye, Politika, Samsun, Asylum Seeker, Municipality, Politics, Samsun
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Anadolu topraklarında göç olgusu her zaman önemini koruyan bir konu olmuştur. Zaman içerisinde çeşitli uluslararası göç hareketlerine ev sahipliği yapan Türkiye'de, kamu politikası hazırlamakla sorumlu kurumlar tarafından göç yönetimi noktasında çeşitli kanuni ve idari düzenlemeler yapılmıştır. Fakat Türkiye'nin göç politikalarının kurumsallaşmasındaki dönüm noktası, 2011 sonrası yaşanılan Suriye kaynaklı sığınma hareketleri olmuştur. Sayıları milyonları bulunan sığınmacılar, öncelikle güvenlik meselesi olarak değerlendirilmiş, barınma koşulları başta olmak üzere sığınmacıların ihtiyaçları merkezi yönetimin politika ve uygulamaları ile giderilmeye çalışılmıştır. Fakat sığınmacıların çoğunluğu kamp alanları yerine kentsel alanları tercih etmiş ve bunun sonucunda kentlerde çeşitli sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sorunlar karşısında Suriye sınırına komşu belediyeler başta olmak üzere Türkiye'deki birçok belediye sığınmacılara yönelik çalışmalara başlamıştır. Bu gelişmeler bağlamında tez, Türkiye'de belediyelerin sığınmacılara yönelik politikalarını ele almaktadır. Tezin ilk bölümünde göçe ilişkin kavramsal ve kuramsal çerçeve çizilerek, merkezi yönetimin göç politikaları analiz edilecektir. İkinci bölümde çeşitli uluslararası belgelerde sığınmacılara ilişkin belediyelere tanınan roller incelenerek, dünyada sığınmacılara yönelik kapsamlı politikaları bulunan belediyelerden örnekler verilecektir. Üçüncü bölümde Türkiye'de belediyelere ilişkin mevzuatta göç yönetimi noktasında belediyelerin durumu tespit edilerek, Türkiye'de belediyelerin sığınmacılara yönelik çalışmaları ele alınacaktır. Dördüncü ve son bölümde, Samsun'da dört ilçe belediyesinin sığınmacılara yönelik politikaları değerlendirilecektir. Bu kapsamda belediyelerde yetkililerle yapılan mülakatların bulgularına ve bu bulgulardan hareketle politika önerilerine yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration in Anatolia has always been a matter of importance. In Turkey, which has been hosting various international migration movements over time, various legal and administrative arrangements were made in the migration management point by the institutions responsible for preparing public policy. However, the turning point in the institutionalization of Turkey's migration policies has been Syrian-based asylum movements after 2011. The number of asylum-seekers who have reached millions has been evaluated as a security issue and the needs of asylum-seekers have been resolved with the policies and practices of the central government, especially in the housing conditions. But the majority of asylum seekers preferred urban areas instead of campgrounds. As a result, various problems have emerged. In the face of these problems, many municipalities in Turkey, especially the neighboring municipalities on Syrian border, have started to work towards asylum seekers. In the context of these developments, the thesis addresses the policies of municipalities towards asylum seekers in Turkey. In the first part of the thesis, by touching upon conceptual and theoretical framework of migration, the immigration policies of the central government will be analyzed. In the second part, the role of the municipalities in various international documents for asylum seekers will be examined and examples from municipalities with comprehensive policies for asylum seekers around the world will be given. In the third part, the status of municipalities in the field of migration management in the legislation related to municipalities in Turkey will be determined and the activities of municipalities for asylum seekers in Turkey will be discussed. In the fourth and final part, the policies of four district municipalities in Samsun towards asylum seekers will be evaluated. In this context, it will be included that the findings of the interviews held with the authorities in municipalities. In addition, suggestions will be given in the light of these findings.