Türkiye'de temel kamu hizmetlerinde performans göstergelerinin değerlendirilmesi: Adalet, İçişleri , Maliye, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı örnekleri
An evaluation of performance indicators of basic public services in Turkey: The cases of The Ministries of Justice, The Interior, Finance, National Education and Health
- Tez No: 547142
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ENGİN ŞENER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Bakanlıklar, Performans Ölçütleri, Stratejik Plan, Performans Programı, Performans Denetimi, Ministries, Performance Indicators, Strategic Plan, Performance Program, Performance Audit
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bir özel sektör yönetim tekniği olan performans yönetiminin kamu yönetimine uygulanması günümüzde yaygınlık kazanmıştır. Bununla birlikte özel sektör yönetim tekniklerinin kamuya uygulanmasında sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlar en başta performans göstergelerinin belirlenmesi aşamasında ortaya çıkmaktadır. İlk olarak kamu yönetiminin başarı göstergeleri ile özel sektörün başarı göstergeleri birbirinden farklılaşmaktadır. İkinci bir sorun hedeflenen ile gerçekleşen performansın birbirinden farklılık içermesidir. Son olarak, stratejik plan ile ilişkilerin kurulması karşımıza çıkan diğer bir sorundur. Bu çalışmanın amacı, beş bakanlık temelinde stratejik plan ve performans programlarında ifade edilen göstergelerin analiz edilmesidir. Araştırmanın yöntemi ise, beş bakanlığın stratejik plan ve performans programlarının performans hedef ve ölçütlerinin karşılaştırmalı analizine dayanmaktadır. Araştırmada dört temel soruya yanıt aranmaktadır: 1.Stratejik plan ve performans programlarının stratejik amaçları, stratejik hedefleri ve performans hedefleri uyumlu mudur? 2. Stratejik plan ve performans programlarındaki performans ölçütleri uyumlu mudur? 3. Stratejik plan ve performans programlarında belirtilen performans ölçütlerin yüzde kaçı çıktı temellidir? 4. Performans programlarında belirtilen performans hedeflerinin gerçekleşme düzeyi nedir?
Özet (Çeviri)
An Evaluation of Performance Indicators of Basic Public Services in Turkey: The Cases of the Ministries of Justice, the Interior, Finance, National Education and Health. Implementation of performance management, which is a private sector management technique, to public administration has become prevalent nowadays. However, problems have been experienced in terms of implementing private sector management techniques to public administration. Firstly, success indicators of public administration and private sector are different. Secondly, objectives and realized performance are different. Finally, connections of performance indicators with strategic plans are problematic. The aim of this study is to analyse the indicators mentioned in strategic plans and performance programs on the basis of five ministries providing basic public services. The method employed is based on comparative analysis of performance objectives and indicators of strategic plans and performance programs of five ministries. In this research, four questions to be answered: 1. Are strategic goals, strategic objectives and performance objectives mentioned in the strategic plans coherent with that of the performance programs? 2. Are performance indicators mentioned in the strategic plans coherent with that of the performance programs? 3. What is the percentage of output-oriented performance indicators mentioned in strategic plans and performance programs? (To what extent, performance indicators are output-oriented?) 4. What is the level of achievement for the performance objectives mentioned in performance programs? (What is the degree of effectiveness?)