Periferik vestibülopatisi olan hastalarda masseterik vestibüler uyarılmış potansiyel yanıtlarının (MVEMP) değerlendirilmesi
Evaluation of masseteri̇c vestibular evoked myogenic potential (MVEMP) result in peri̇pheralvestibulopathy di̇sease
  1. Tez No: 547187
  2. Yazar: MELİHA BAŞÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. BAHRİYE ÖZLEM KONUKSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Sağlık Eğitimi, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: mVEMP, rekürrent vestibülopati, vestibülomasseterik refleks, mVEMP, recurrentvestibulopathy, vestibulomasseteric reflex
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Uyarılmış Vestibüler Myojenik Potansiyeller (VEMP) testleri periferik vestibüler bozuklukların tanılanmasında kullanılmaktadır. VEMP yanıtlarının sadece sternokleidomastoid ve oküler kaslardan değil diğer kranial kaslardan da alınabileceği bilinmektedir. Masseter Uyarılmış Vestibüler Myojenik Potansiyel (mVEMP) testinde ise kayıt masseter kasından alınırken yolağı trigeminal sinirin motornöronları ile vestibüler nukleuslar arasındaki bağlantıyı içerir. Böylece, mVEMP vestibülomasseterik refleksin yolağını değerlendirmemize yardımcı olur. Bu çalışmanın amacı ''Olası Meniere'' hastalığı grubunda değerlendirdiğimiz ''Rekürrent Vestibübülopati'' hastalarında mVEMP bulgularının değerlendirilip mVEMP' in vestibüler değerlendirme test bataryasına eklenmesidir. Kontrol grup herhangi bir vestibüler ve sistemik hastalığı olmaya 18- 40 yaş arası 20 sağlıklı bireyden (13 Kadın, 7 Erkek) , çalışma grubu ise periferik vestibülopati tanısı almış 18- 40 yaş arası 20 bireyden (16 Kadın, 4 Erkek) oluşmaktadır. Çalışma grubu hastaları seçilirken en az 2 tane 20 dakika ve daha uzun vestibüler atağı olup işitsel semptomu olmayan hastalara cVEMP ve oVEMP testleri yapılmıştır. Testlerden en az birinde asimetri oranı %40 ve üzerinde olan hastalar çalışma hastası olarak kabul edilmiştir. Hastaların masseter kaslarına yerleştirilen yüzeyel elektrotlar yardımı ile kayıtlar alınmıştır. Elde edilen dalgaların latansları ve asimetri oranları istatiksel analizde kullanılmıştır Normal grup ve hasta grubu arasında latans değerleri açısından anlamlı bir farklılık gözlenmezken, asimetri oranlarında anlamlı bir farklılık gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Vestibular evoked myogenic potential (VEMP) tests are used to diagnose peripheral vestibular disorders. It is known that VEMP responses can be taken not only Sternocleidomastoid (SCM) and ocular muscles but also other cranial muscles. Masseter Evoked Vestibular Myogenic Potential (mVEMP) test pathways include the connection between the motorneurons of the trigeminal nerve and vestibular nuclei while the recording is taken from the masseter muscle. Thus, mVEMP helps us evaluate the pathway of vestibulomasseteric reflex. The aim of study is to add mVEMP to vestibular evaluation test battery after evaluating the mVEMP findings in recurrentvetibulopathy patients. The control group consisted of 20 healthy participants ( 13 female, 7 male) aged 18- 40 years with no vestibular and systemic disease, the study group consisted of 20 participants ( 16 female, 4 male) aged between 18- 40 years who were diagnosed with peripheral vestibulopathy. In the study group, cVEMP and oVEMP tests were performed in patients who had at least two 20 min and longer vestibular attacks and no auditory symptoms. Patients with a asymmetry ratio of % 40 or more in at least one of the tests were accepted as study patients. Recordings were taken with superficial electrodes placed on the masseter muscles of the patients. Latency and asymmetry ratios of the obtained waves are used in statistical analysis. There was no significant difference between the normal group and the study group in terms of latency values, but a significant difference was observed in asymmetry ratios.