Streptozotosin ile diyabet oluşturulmuş ratlarda hypericum scabrum L. uçucu yağının yara iyileştirilmesinde etkisi
The effect of hypericum scabrum L. essential oil on wound healing in streptozotocin induced-diabetic rats
  1. Tez No: 547188
  2. Yazar: FATMA İBAOKURGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL APAYDIN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Patoloji, Biochemistry, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, diyabet, esansiyel yağ, Hypericum scabrum L, yara, Antioxidant, diabetes, essential oil, Hypericum scabrum L, wound
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, Streptozotosin ile diyabet oluşturulmuş ratlarda Hypericum scabrum L. uçucu yağının yara iyileşmesi üzerine koruyucu ve tedavi edici etkisinin olup olmadığı araştırıldı. Çalışmada ağırlıkları 250–300 gram arasında değişen Spraque-Dawley cinsi 63 adet erkek rat 9 eşit gruba ayrıldı (Ana gruplar: Kontrol Grubu, Diyabet Grubu ve Tedavi Grubu). Diyabet ve tedavi gruplarına Streptozotosin (STZ) 60 mg/kg/i.p tek doz uygulandı. Stz uygulamasının 7. Gününda kan glukoz düzeyi 250 mg/dL ve yukarısı olan hayvanlar diyabetli kabul edilip yara oluşturulmak için ayrıldı. Tüm ratların sırt derisinde 6mm'lik punch biyopsisi ile sirküler tam kat yara oluşturuldu. Yara oluşturulduktan sonra 3., 10. ve 14. günlerde ratlar sakrifiye edilerek kan ve yara dokusu örnekleri alındı. Plazmalarda ve yara dokusunda MDA, GSH, GPx, SOD ve CAT düzeylerine bakılarak muhtemel hasar oluşum ve tamir mekanizmaları açıklanmaya çalışıldı. Ratların plazma ve yara dokularındaki GSH, GPx, SOD ve CAT düzeyleri diyabet grubunda kontrol grubuna göre azalırken, MDA düzeyinin arttığı, Hypericum scabrum L. uçucu yağı uygulanan gruplarda ise GSH, GPx, SOD ve CAT düzeyleri diyabet grubuna göre artarken, MDA düzeyinin azaldığı tespit edildi. Hypericum scabrum L. uçucu yağı uygulanan diyabetli ratlarda hem biyokimyasal hemde histopatolojik bulgulara göre yara iyileşmesinin daha iyi ve daha hızlı olduğu gözlendi. Hypericum scabrum L. uçucu yağının lipid peroksidasyonu, oksidatif stres ve antioksidan enzim düzeyleri üzerine olumlu etkileri bulundu. Yapılan literatür taramalarında herhangi bir bilgiye rastlanmadığı için Hypericum scabrum L. uçucu yağının diyabet yaralarındaki etki mekanizmalarının belirlenebilmesi ve diyabetik rat yaralarında oluşabilecek komplikasyonların önlenebilmesi için yeni yapılacak çalışmalarla desteklenmesi gerektiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Effects of Hypericum scabrum L. essential oil on wound healing in Streptozotocin-induced diabetic rats. In this study, it was investigated whether Hypericum scabrum L. essential oil has protective and therapeutic effect on the wound in streptozotocin-induced diabetic rats. In the study, 63 Spraque-Dawley male rats whose weights were 250-300 gram were separated into nine groups (Main Groups: Control Group, Diabet Group and Treatment Group), each one consisting of 7 rats. Streptozotocin was given at single dose of 60 mg/kg/i.p for diabet and treatment groups. The animals showing diabetes (Blood glucose level >250 mg/dL) will be selected for wound groups in 7th days. With 0.5 cm punch biopsy tool, circular full thickness wounds were induced in dorsal skin of all of the rats. On the 3th, 10th and 14th post-wounding day, the rats were sacrificed, taken blood and dissected wound tissues. The possible damages and repair mechanisms were tried to be explained by MDA, GSH, GPx, SOD and CAT levels in plasma and wound. While GSH, GPx, SOD and CAT levels in the plasma and wound tissues of the rats were decreased while MDA level was increased according to the control group in the diabetes group. GSH, GPx, SOD and CAT levels were increased in the Hypericum scabrum L. essential oil treatments according to the diabetes group while MDA level was decreased. Both biochemical and histopathological findings the wounds in the Hypericum scabrum L. essential oil diabetic groups healed better and fastly compared to the other groups. Hypericum scabrum L. essential oil can be a play role of reducing of the lipid peroxidation, oxidative stress and associated complications and plays a beneficial role in the treatment of diabetic wound. As no information is found in the literature search, future work that would focus on new researches examining Hypericum scabrum L. essential oil applications was considered to be able to reach new findings in determining the mechanisms of action of Hypericum scabrum L. essential oil in the diabetic wound and preventing complications of wound healing in diabetic rats.