Bipolar affektif bozukluk bir yıl ve daha uzun süre remisyon döneminde olan hastalarda akıl teorisi işlev bozukluğu
The theory of mind deficits in bipolar disorder patients in A remission period of one year or longer
- Tez No: 547189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER YUSUF SİVRİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, remisyon, akıl teorisi, sosyal biliş, idari işlevler, Bipolar disorder, remission, theory of mind, social cognition, administrative functions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı, bir yıl ve daha uzun süre remisyon döneminde olan bipolar bozukluk hastalarında sağlıklı kontrollere göre akıl teorisi yetilerinde bozukluk olup olmadığı ve akıl teorisi defisitinin cinsiyet, eğitim düzeyi, hastalık süresi, atak sayısı, hastaneye yatış öyküsü, özkıyım girişimi öyküsü, remisyon süresi, anksiyete gibi klinik değişkenler ve sosyal uyum ile ilişkisini araştırmaktır. Çalışmaya bir yıl ve üzeri remisyon döneminde olan 50 bipolar bozukluk hastası ve 50 sağlıklı kontrol grubu dahil edilmiştir. Demografik bilgiler ve hastalık öyküsü alınmış, Beck Depresyon Envanteri (BDE), Beck Anksiyete Envanteri (BAE), İma Testi, Gözler Testi, Sosyal Uyum ve Kendini Değerlendirme Ölçeği (SUKDÖ), Muhakeme Becerisi (WAIS-R) testleri uygulanmıştır. Bir yıl ve daha uzun süre remisyon döneminde olan bipolar affektif bozukluk hastalarının akıl kuramı defisitinin sosyal işlevsellik düzeyi, anksiyete düzeyi, manik atak sayısı, depresif atak sayısı, hastaneye yatış sayısı, intihar girişimi ve remisyon süresinden bağımsız biçimde var olduğunu belirledik. Akıl kuramı defisitinin, bipolar bozukluğun remisyon süresinden bağımsız olduğunu tespit ettik. Bu bulgu akıl kuramı defisitinin, diğer özellikleri ne olursa olsun bipolar bozukluğu remisyon döneminde olan bireyi normallerden ayıran önemli bir etmen olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak akıl kuramı defisitinin bipolar bozukluğun temel patolojisinde yer aldığı ve patolojinin varlığını (belki de ortaya çıkışını) diğer özelliklerden bağımsız olarak etkilediği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine whether bipolar disorder patients in a remission period of one year or longer have any deficits in the theory of mind abilities compared to healthy control group participants, and to investigate the relationship between theory of mind deficits and clinical variables such as gender, educational level, disease duration, number of attacks, hospitalization history, history of suicide attempt, duration of remission and anxiety, as well as social adaptation. The study included 50 bipolar disorder patients in a remission period of one year or longer and 50 healthy control group participants. Demographic information and medical history were obtained; Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Hinting Test, Eyes Test, Social Adaptation and Self-Evaluation Scale (SASS) and Reasoning (WAIS-R) tests were applied. We determined that the theory of mind deficit of bipolar affective disorder patients who were in a remission period for one year or longer, existed independently of the level of social functioning, anxiety level, number of manic attacks, number of depressive episodes, number of hospitalizations, suicide attempt and duration of remission. We found that the theory of mind deficit was independent of the duration of remission of bipolar disorder. Thus, the theory of mind deficit has been found to be an important factor that differentiates the bipolar disorder patient in remission period from normal individuals regardless of other characteristics. As a result, it is thought that the theory of mind deficit is part of the basic pathology of bipolar disorder and affects the presence (perhaps the emergence) of the pathology independently of the other features.