Hemşirelerin hasta bakımında yaşadıkları mesleki risklerin kaygı düzeylerine etkisi (Gümüşhane ili örneği)
Effect of occupational risks experienced by nurses during patient care on their anxiety levels(an example of Gumushane)
- Tez No: 547198
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN YILDIZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Hemşireler, Çalışan sağlığı güvenliği., Hospital, Nurses, Employee health safety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç:Bu araştırma GümüşhaneDevlet Hastanesinde görev yapan hemşirelerin hasta bakımında yaşadıkları mesleki risklerin kaygı düzeylerine etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem:Kesitsel, tanımlayıcı tipte olan çalışmanın evrenini Gümüşhane Devlet Hastanesi'nde görev yapan hemşireler (136 kişi) oluşturmaktadır. Evrenin tümü araştırma kapsamına alınmış ve 108 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri; sosyo-demografik özellikler, çalışma ortamı kaynaklı risk ve tehlikeler, İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarını etkilediği düşünülen faktörler ile Sağlık Çalışanlarının Güvenliği Ölçeği (SÇGÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) sorularından oluşan anketin direkt gözlem altında uygulanmasıyla toplanmıştır. Verilerin analizi t testi, tek yönlü varyans (ANOVA) analizi, regresyon ve korelasyon ileri analizler kullanılarak yapılmıştır. Bulgular:Araştırmamıza katılan hemşirelerin%86.9'u kadın, %13.1'i erkekolup yaş ortalamaları 28.47±7.36'dır.Sağlık Çalışanlarının Güvenliği Ölçeği (SÇGÖ) puan ortlaması 136.3 ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) puan ortalaması 18.9 olarak bulunmuştur. Sonuç:Bu araştırmada SÇGÖ ile BAÖ arasında negatif yönde, zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sağlık çalışanı güvenlik ölçeği puanı arttıkça, beck anksiyete ölçeği puanı azalmıştır. Hastanelerdeki iş sağlığı ve güvenliği davranışları olumlu yönde arttıkça, anksiyete düzeyinin düşeceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The object of this research is to determine the effect of occupational risks experienced by nurses working in Gümüşhane State Hospital during patient care on their anxiety levels. Method: The population of this cross-sectional and descriptive study is composed of nurses (136 nurses) working in Gümüşhane State Hospital. The whole population was included in the study and reached 108 people. The data of the study were collected under direct observation via a questionnaire consisting of questions about socio-demographic characteristics, risks and hazards arising from the work environment, and factors that are considered to affect Occupational Health and Safety practices, as well as the questions of Healthcare Professional Safety Scale (HPSS) and Beck Anxiety Inventory (BAI). Data were analyzed using t-test, one-way variance (ANOVA) analysis, regression and correlation analysis. Results: In the research, 86.9% of the nurses were female, whereas 13.1% of them were male, and the age average was 28.47±7.36. The score average of Healthcare Professional Safety Scale (HPSS) was 136.34, whereas the score average of Beck Anxiety Inventory (BAI) was 18.90. Conclusion: There was found a negative, poor and statistically significant correlation between HPSS and BAI. Beck anxiety inventory score decreases as the score of the healthcare professional safety scale increases. It has been determined that the level of anxiety would decrease as the occupational health and safety behaviors in hospitals increase positively.