Bir üniversite hastanesinde COVID-19 hastasına bakım veren hemşirelerin hasta bakımında yaşadığı güçlüklerin belirlenmesi
Determining the difficulties experienced by nurses caring for COVID-19 patients in a university hospital in patient
  1. Tez No: 690157
  2. Yazar: EMİNE SİBEL KURŞUN ERZURUMLUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ERKAL İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, COVID-19, Hemşire, Pandemic, Covid 19, Nurse
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, bir üniversite hastanesinde Covid-19 hastalarına bakım veren hemşirelerin yaşadıkları güçlükleri belirlemek amacıyla, tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanmıştır. Etik kurul ve kurum izinlerini takiben Kasım 2020 ile Haziran 2021 tarihleri arasında yapıldı. Yapılan bu araştırmada araştırmaya katılmaya gönüllü 302 hemşire ile görüşme yapıldı ve araştırmaya dahil edildi. Örneklem seçiminde iletişime açık olma, çalışmaya katılmaya gönüllü olma ve COVID-19 hastasına bakım yapmış veya yapıyor olma kriterleri uygulandı. Bu doğrultusunda Bir Üniversite Hastanesi'ndeki hemşireler örneklemi oluşturmaktadır. Araştırma sonunda, sağlık çalışanlarına bulaş riskine karşı gerekli tüm uyarı ve eğitimler verildi düşüncesi mesleki deneyim süresi ile negatif yönde çocuklarıma bakamama konusunda endişelerim oldu, Covid 19 nedeniyle yaşamını yitiren çalışma arkadaşım oldu, çalışma koşullarıma bağlı gelir kaybı yaşadım, bu süreçte sigara/alkol başlama veya artırma durumum oldu, bu süreçte yeşil veya kırmızı reçete ilaç kullandım, kalacak yer bulmakta zorlandım, sorunlarım nedeniyle sağlıkçı olmasaydım keşke diye düşündüm, sorunlarım nedeniyle istifa etmeyi düşündüm sorularına verilen yanıtlar mesleki deneyim süresi ile pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, COVID-19 klinikleri başta olmak üzere tüm görev yerlerinde hemşirelerin iş yükleri kontrol altında tutulması, çalışma düzenleri özenli ve düzenli bir şekilde yapılması, çalışma koşullarına ait fiziksel koşulların düzenlenmesi, yeterli malzeme, koruyucu ekipman sağlanması ve hemşirelerin ruh sağlıklarının korunması amacıyla öncelikle tespitler yapılmalı önleyici ve koruyucu koşullar oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned as a descriptive and cross-sectional study to determine the difficulties experienced by nurses who care for covid patients in a university hospital. In this research, 302 nurses who volunteered to participate in the research were interviewed and included in the research. The criteria of being open to communication, being willing to participate in the study, and caring for a covid 19 patient were applied in the selection of the sample. Accordingly, nurses in Cerrahpaşa medical faculty hospital constitute the sample. At the end of the research, the thought that all necessary warnings and trainings were given to health workers against the risk of contamination, I was worried about the professional experience period and the inability to look after my children negatively, I had colleagues who lost their lives due to covid 19, I have lost income due to working conditions, In this process, I have started or increased smoking/alcohol, In this process, I used drugs with a green or red prescription, I had a hard time finding a place to stay, I thought I wish I hadn't been a healthcare professional because of my problems, I thought about resigning because of my problems ,the answers given to the questions were found to be positively and statistically significantly correlated with the duration of professional experience. As a result, first of all, determinations should be made in order to keep the workloads of nurses under control, to make working arrangements carefully and regularly, to regulate the physical conditions of working conditions, to provide sufficient materials and protective equipment and to protect the mental health of the nurses in all workplaces, especially in the covid 19 clinics It is recommended to create preventive and protective conditions.