Ergenlerde algılanan duygusal istismar ile problemli internet kullanımı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between perceived emotional abuse and problematic internet use of adolescents
  1. Tez No: 547326
  2. Yazar: İREM ALTUNTEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKAVET KABASAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, Problemli İnternet Kullanımı (PİK), Algılanan Duygusal İstismar (ADİ)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada ergenlerde algılanan duygusal istismar ile problemli internet kullanımı arasında anlamlı ilişkinin var olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın bağımsız değişkeni algılanan duygusal istismar; bağımlı değişkeni ise problemli internet kullanım düzeyidir. Araştırmaya 2017-2018 eğitim öğretim yılında İzmir ili Aliağa ilçesinde bulunan anadolu liseleri, mesleki ve teknik liseler, imam hatip lisesi ve özel liseler gibi ortaöğretim kurumlarında 9. ,10. ,11. ve 12.sınıflarda (14-18 yaşları arasında) öğrenim gören örneklem dahilindeki 365öğrenci katılmıştır. Bu araştırmada ergenlerde problemli internet kullanımını değerlendirmek için; Ceyhan ve Ceyhan (2009) tarafından geliştirilen '' Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği''; algılanan duygusal istismarı belirlemek için Aslan ve Kabasakal (2014) tarafından geliştirilen“Ergenler İçin Algılanan Duygusal/Psikolojik İstismar Ölçeği Kısa Formu-II ”kullanılmıştır. Ergenlerin demografik özelliklerine ve internet kullanımına ilişkin verilerin elde edilmesinde“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Çalışma kapsamında öğrencilerin algılanan duygusal istismar ve problemli internet kullanım düzeylerinin alt problemlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve aralarında ilişkinin var olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonucunda ergenlerin annelerinden ve babalarından algıladıkları duygusal istismar ile problemli internet kullanımı arasında anlamlı ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Ayrıca anne - baba eğitim durumu ve okul türüne göre algılanan duygusal istismar ile problemli internet kullanımı arasında anlamlı ilişki olduğu ancak gelir düzeyine göre anlamlı ilişki bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine whether there is a significant relationship between the emotional abuse perceived by adolescents and problematic use of the internet. The independent variable of this study is the perceived emotional abuse and the dependent variable is the level of problematic internet usage. The research involved secondary school students in 9th,10th,11th, and 12th grades in the 2017/2018 academic year in Aliağa-İzmir. This research contains 365 students consisted of boys and girls. Ceyhan and Ceyhan's (2009) Problematic Internet Use Scale was used to evaluate the problematic use of the internet amongst adolescents, and Aslan and Kabasakal's (2014) Perceived Emotional/Psychological Abuse Scale Short Form II for Adolescents was used to determine the level of perceived emotional abuse. A personal information form was used to obtain the demographic characteristics of the adolescents and their internet usage data. It was researched that if emotional abuse and problematic internet usage perceived by the students changes or not according to the sub problems and if there' s a significant relationship between them. At the end of the research it was determined that there' s a significant relationship between the emotional abuse perceived by the adolescents from their parents and problematic internet usage. It was determined that there' s a significant relevance between the education level of the parents and perceived emotinal abuse and problematic internet usage. On the other hand, there isn' t a significant relevance with the level of income. Keywords : Adolescant, Problematic Internet Usage ( PIU),Perceived Emotional Abuse(PEA)