Beslenme ile ilgili internet sitelerini takip eden ve etmeyen bireylerin beslenme bilgi düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of the knowledge level of people followingand not following websites about nutrition
  1. Tez No: 547362
  2. Yazar: UMUT UYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE ÖNGÜN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme bilgi düzeyi, Beslenmeyle ilgili internet siteleri, Beslenme bilgi ölçeği, Diyet, Nutrition knowledge level, Websites about nutrition, General nutrition knowledge questionnaire, Diet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma, internetteki beslenme ile ilgili siteleri takip eden ve etmeyen bireylerin beslenme bilgi düzeylerinin saptanması ve karşılaştırılması amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki internet kullanıcıları olup, bu bireyler üzerinde yapılmıştır. Veriler beslenme bilgi ölçeği ve kişisel bilgi formu ile toplanmıştır. Araştırmacı tarafından, internet üzerinden hazırlanan anket formu, internet sitelerinde paylaşılarak örneklem grubuna ulaşılmış, katılımcılar gönüllülük esasına dayılı olarak araştırmaya katılmışlardır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılmış olup, bulguların değerlendirilmesinde, Shapiro Wilks testi, ortalama, standart sapma, frekans, Student-t testi, Tek Yönlü ANOVA testi, Tukey HSD post-hoc testi, Pearson Ki-Kare testi kullanılmıştır. P değerinin 0,05'ten küçük olduğu durumlarda gruplar arası fark anlamlı kabul edilmiştir. Araştırma, beslenme ile ilgili internet sitelerini takip eden ve etmeyen toplam 417 kişi ile tamamlanmıştır. Beslenme ile ilgili internet sitelerini takip eden bireylerin 215 (%85,7)'i kadın, 36(%14,3)'sı erkektir. Cinsiyet ile, beslenme ile ilgili internet sitelerini takip etme durumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur(p0,05). Bu çalışmanın sonucunda, beslenmeyle ilgili internet sitelerini takip etme durumlarının kişilerin beslenme bilgi düzeylerini etkilemediği, öğrenim düzeyi ve daha önce beslenmeyle eğitim almanınsa bireylerin beslenme bilgi düzeylerini etkilediği bulunmuştur. Bireylerin, beslenme bilgi düzeylerini geliştirmek için beslenmeyle ilgili internet sitelerini takip etmek yerine, beslenme eğitimi almaları gerektiği görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is planned and conducted on the purpose of stating and composing the knowledge level of people who follow and don't follow the websites about nutrition. The universe of the research constitues the internet users in Turkey. The data are gathered via the scale of general nutrition knowledge questionnaire and personal information forms. The online survey form prepared by the researcher reached to sample by sharing on the websites and then participants attend to the research voluntarily. On the research, the statistical analyses IBM SPSS Statistics 22 programme is used, for evaluation the finding, Shapiro Wilks test, average, standart deviation, frequency, One-Way Anova test, Turkey HSD post-hoc tes, Pearson Chi Square test are used to collect the data. For the situations where p's value under 0,05, the significant difference among the groups is accepted. Research is completed by 417 people who follow and not follow the websites about nutrition. The number of people following the websites about nutrition is 215 (85,7%) female and 36 (14,3%) male. There is a significant difference in gender groups regarding following the internet sites on nutrition (p0,05). As a result of this research, it is found that following the websites about nutrition has no effect on the people's level of knowledge but the level of education and previous nutrition education has an impact on the level of knowlede regarding the nutrition. It is deduced that, for improving their knowledge level on nutrition, it is better to take nutrition education instead of following the internet sites about nutrition.