ER:Yag lazerin laminate veneer ile diş yüzeyi arasındaki bağlantı dayanımına etkisi
The effect of ER:Yag laser on bond strength between the laminate veneer and the tooth surface
- Tez No: 547405
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIL TURP, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜN YUSUF ÖZYILMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Er:YAG lazer, tarama yöntemi, laminate veneer, söküm, makaslama bağlantı kuvveti, başarısızlık tipi, SEM, Er:YAG laser, scanning method, laminate veneer, debonding, shear bond strength, failure mode, SEM
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı; rezin simanla yapıştırılmış farklı kalınlık ve içeriğe sahip porselen laminate veneer materyallerinin bağlantı dayanımı üzerine Er:YAG lazerin etkisini incelemektir. Çalışmada; toplam 96 adet çekilmiş çürüksüz sığır mandibular kesici dişi 8 gruba ayrılarak kullanılmıştır (n=12). Feldspatik seramik ve lösit ile güçlendirilmiş seramik bloklardan 5 mm çapında ve 0,5 mm ve 1 mm kalınlığında diskler elde edilmiştir. 4 kontrol grubu (feldspatik seramik-0,5 mm (FK-0,5), feldspatik seramik-1mm (FK-1), lösit ile güçlendirilmiş seramik-0,5 mm (LK-0,5), lösit ile güçlendirilmiş seramik (LK-1)) ve 4 deney grubu (feldspatik seramik-0,5 mm (FL-0,5), feldspatik seramik-1mm (FL-1), lösit ile güçlendirilmiş seramik-0,5 mm (LL-0,5), lösit ile güçlendirilmiş seramik (LL-1)) olmak üzere toplam 8 grup oluşturularak 96 adet seramik disk hazırlanmıştır. Seramik diskler, ışıkla sertleşen rezin siman kullanılarak diş yüzeylerine üretici firma talimatları doğrultusunda simante edilmiştir. Kontrol grupları hariç diğer tüm gruplara Er:YAG lazer gücü 4,2 Watt (140 mJ x 30 Hz) olacak şekilde ayarlanıp 6 sn boyunca tarama yöntemiyle uygulanmıştır. Lazer uygulandıktan 1 sn sonra üniversal test cihazında 1mm/dk yükleme hızıyla desimantasyon meydana gelene kadar kuvvet uygulanarak ve desimantasyon anındaki kuvvet kaydedilerek makaslama bağlantı dayanımı ölçülmüştür. Makaslama bağlantı testi sonrası başarısızlık tipleri stereomikroskop ile adeziv, koheziv ve adeziv+koheziv olarak sınıflandırılmıştır. Her gruptan birer örneğin ayrılmış olan diş ve seramik yüzeyi taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. İstatistiksel analizler tek yönlü varyans analizi (One-way Anova) ve post-hoc Tukey HSD çoklu karşılaştırma Testleri kullanılarak yapılmıştır. Sonuçlar p≤0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Çalışma bulgularına göre kontrol grupları ile lazer gruplarının ortalama makaslama bağlantı dayanımları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p≤0,05). Aynı kalınlıktaki farklı porselen grupları karşılaştırıldığında hem lazer uygulanan hem de uygulanmayan gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmazken (p>0,05) aynı porselenden hazırlanmış ancak farklı kalınlıkta örnek içeren gruplar karşılaştırıldığında da hem lazer uygulanan hem de uygulanmayanlar için istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Lazer uygulanan gruplarda başarısızlık tipi genellikle koheziv iken uygulanmayan gruplarda adeziv olarak belirlenmiştir. SEM görüntülerinde lazer uygulanan örneklerde diş yüzeyindeki siman kalıntılarında ablasyon alanları gözlenmiştir. Er:YAG lazer uygulamasının porselen laminate veneerlerin diş yüzeyinden sökülmesinde makaslama bağlantı kuvvetini anlamlı derecede azalttığı sonucuna varılmıştır. Ancak incelenen kalınlık ve içerik farklılıkları porselen laminate veneer materyallerinin lazer uygulaması sonrası makaslama bağlantı kuvvetine etki etmemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study is to evaluate the effect of Er:YAG laser on the shear bond strengths of porcelain laminate veneer materials with different thickness and compositions. 96 non-carious extracted bovine permanent incisors were used. The teeth were randomly divided into eight groups (n=12). Ceramic discs having thicknesses of 0,5 mm and 1 mm and a diameter of 5 mm were fabricated from feldspathic ceramic and leucite-reinforced ceramic blocks. 96 ceramic discs were prepared for 8 groups consisting of 4 control ((feldspathic ceramic-0.5 mm (FK-0,5), feldspathic ceramic -1mm (FK-1), leucite-reinforced ceramic-0.5 mm (LK-0,5), leucite-reinforced ceramic (LK-1)) and 4 experimental groups ((feldspathic ceramic-0.5 mm (FL-0,5), feldspathic ceramic -1mm (FL-1), leucite-reinforced ceramic-0.5 mm (LL-0,5), leucite-reinforced ceramic (LL-1)). Ceramic disks were bonded to the tooth surfaces following the instructions of the manufacturer. Er:YAG laser was applied to the experimental groups with a power of 4.2 Watt (140 mJ x 30 Hz) for 6 s with scanning method. Shear strength test was performed 1 s after the laser application with a crosshead speed of 1 mm/min at universal testing machine. Failure mode was qualified as adhesive, cohesive or adhesive+cohesive by the aid of a stereomicroscope. The debonded tooth and ceramic surfaces of one sample from each group was analysed with scanning electron microscope (SEM). The data were subjected to statistical analysis by One-way Anova and Tukey HSD post hoc tests. p-value < 0,05 was considered significant. The results revealed statistically significant differences (p≤0.05) between the mean shear bond strength of the control groups and the laser groups. When the different porcelain veneer materials having the same thickness were compared, the difference between groups was not statistically significant (p>0.05). Similarly, there was no statistically significant difference between the groups with different thicknesses of same porcelain veneer materials (p>0.05). The Er:YAG laser application significantly reduces the shear bond strength between the porcelain laminate veneer and the tooth required for debonding. However, ceramic thickness and composition did not have any significant effect on the shear bond strength between the porcelain laminate veneer and the tooth after laser application.