Romatoid artrit ön tanılı hastalarda eklem sinovyal sıvısının mikrobiyolojik açıdan incelenmesi
Microbiological examination of joint synovial fluid in patients with rheumatoid arthritis pre-diagnosis
- Tez No: 547406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN BORA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Mikrobiyoloji, Romatoloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Microbiology, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Mikrobiyoloji, Romatoid Artrit, S. aureus, Septik artrit, Microbiology, Rheumatoid Arthritis, S. aureus, Septic arthritis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Romatoid Artrit (RA) etyolojisi belli olmayan, temelde eklemlerde etki göstererek şekil bozukluklarına sebep olabilen; enflamatuar, kronik ve multisistemik bir hastalıktır. Eklem tutulumu dışında patolojik bulguların, romatoid nodüllerin, göz komplikasyonlarının, laboratuvar bulgularının, akciğer bulgularının ve radyolojik bulguların da görüldüğü bilinmektedir. Araştırmamızda RA etyolojisinde etkili olabilecek ve sinovyal sıvıda bulunabilecek mikroorganizmaların rolünü ve septik artritle RA hastalığı arasında bağlantı olup olmadığını belirlemek için RA ön tanılı ve diz ekleminde akut ödem bulunan 139 (65K, 74E) hastanın eklem sinovyal sıvıları artrosentez yöntemiyle alındı. Örneklerin mikrobiyolojik açıdan incelenmek üzere kanlı agara, EMB (Eozin Methylen Blue) agara ve Mac-Conkey agara ekimini yaptık. Uygun koşullarda inkubasyona bıraktık ve üreme olan kültürlerde koloni morfolojisini, gram boyama, oksidaz-katalaz testlerini yaparak değerlendirdik. 5 kadın ve 7 erkek hastanın örneklerinde bakteri izole ettik. Elde edilen verileri pozitif sonuç sayısı-cinsiyet, bakteri türü-cinsiyet, bakteri türü-yaş grupları ve bakteri türü – antibiyotik duyarlılıkları olmak üzere 4 farklı kategoride değerlendirdik ve istatistik analizini yaptık. RA hastalarında sinovyal sıvıda bakteri izole edilebildiğini ancak bakteri ve cinsiyet arasında ilişki olmadığını gördük. İzole edilen bakteri türü ve sayısı ile cinsiyet ve yaş grupları arasında anlamlı bir farklılık göremedik. Ancak diğer enfeksiyöz ajanlara göre S. aureus karşımıza daha çok çıktı. Buna ek olarak bakteri türleri ve antibiyotik duyarlılık-dirençlilik arasında da anlamlı bir farklılık elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid Arthritis (RA) is an inflammatory, chronic and multisystemic disease that can cause deformities by acting mainly in the joints. It has an unknown etiology. In addition to joint involvement patological findings, rheumatoid nodules, eye complications, laboratory findings, respiratory system complications and radiological findings can be seen. In our study, we wanted to determine the role of microorganisms which may exist in synovial fluid and be effective in the etiology of RA. And also, we wanted to know whether there is a connection between septic arthritis and RA disease. For this purpose, joint synovial fluids of 139 (65 women, 74 men) patients with RA pre-diagnosis who has acute edema of the knee joint were optained by arthrosynthesis. For the microbiological examination of the samples, we prepared the blood agar, EMB (Eozin Metylen Blue) agar and Mc-Conket agar. We incubated under favorable conditions and evaluated colony morphology in cultures with reproduction, gram staining and oxidase-catalase tests. After isolating bacteria in 5 female and 7 male patients. We evaluated the data in 4 different categories including positive results-gender, bacterial species-gender, bacterial species-age groups and bacterial species-antibiotic susceptibility. And then, we performed statistical analysis. In RA patients, we found that bacteria could be isolated in synovial fluid but there was no relationship between bacteria and gender. We didn't find any significant difference between the types and number of isolated bacteria and gender-age groups. But according to other infectious agents, S.aureus appeared more. In addition, there was no significant difference between bacterial species and antibiotic susceptibility-resistance.