Kontstrüktivizm sanat akımının günümüz heykel sanatına yansıması
The reflection of constructivist art trend in today's sculpture art
  1. Tez No: 547455
  2. Yazar: AYÇA YEŞİM KÜÇET
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANER ŞENGÜNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Constructivism, the 20th Century, Art Movements, Artists
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Araştırmada, Konstrüktivizm sanat akımının günümüz heykel sanatına yansıması konusu ele alınmıştır. 19. yüzyılda Rusya'da ortaya çıkan daha sonra Avrupa'da ve diğer ülkelerde gelişen modern sanat akımları içinde önemli yeri olan konstrüktivizm sanat akımı olmuştur. 19. yüzyıl sonundan itibaren değişen dünya koşulları içerisinde art arda doğan sanat akımlarına öncülük etmiştir. Ayrıca De Stijl akımı ve Bauhous Tasarım Okulunun sanat anlayışıyla da yakın bir bağa sahiptir. Yapısalcılık akımı, resim, mimari ve heykel alanında kendini göstermiş egemen olmuştur. Bilimsel ve teknolojik yeniliklere, sanatsal üretime geniş anlamda açık bir akımdır. XX. yüzyılda sanayileşme, bilimin ve teknolojinin hızlı gelişimi o anki sosyolojik yapısı ve gelenekçiliğin yıkılması konstrüktivizm akımının gelişmesinde bir devrim yaratmasına sebep olmuştur. Çağdaş sanatçıların sanat yapıtının biçimi için hazır malzeme kullanımını, geometrik kompozisyon anlayışını iki temel ilke ile düzenler. Bunlar gereçler ve yapılardır. Konstrüktivizm akımı, kullanılan gereçlerle mekân içinde tasarlanan yapının etrafını saran uzay boşluğudur. Konstrüktivistler, düşünmek ve tasarlamak, uzaydan yararlanmak ve elde edilmiş materyalle uğraşılarak yapı inşa etmişlerdir. Konstrüktivistler, mekânda uzay boşluğundan yararlanarak heykelde tamamlayıcı öge olarak kullanmışlardır. Konstrüktivizm tam olarak ne olduğunu kelimelerle anlatmaktan çok o dönemin günümüze nasıl yansıdığını şahitlik eden sanatçılarla ve sanat eserleriyle anlatmak mümkündür. Anahtar Kelime: Konstrüktivizm, 20. Yüzyıl, Sanat Akımları, Sanatçılar.
Özet (Çeviri)
In this research, the reflection of constructivism to contemporary sculpture is discussed. Constructivism, which emerged in Russia in the 19th century and later developed in Europe and other countries, became an important art movement. Since the end of the 19th century, it has been a pioneering art for the art movements that have emerged in the changing world conditions. It also has a close connection with the De Stijl movement and the artistic understanding of the Bauhaus School of Design. Structuralism has become dominant in the field of painting, architecture and sculpture. It is open to scientific and technological innovations and artistic production in a broad sense. The rapid development of industrialization, science and technology in the 19th century brought forth the current sociological structure, the destruction of traditionalism, and the emergence of constructivism. It focuses on the use of ready materials by contemporary artists and has an understanding of geometric composition with two basic principles. These are materials and structures. Constructivists have used the space gap as a complementary feature in sculpture art. It is possible to tell through the artists and artworks how the period has been reflected to the present day rather than explaining exactly what constructivism is.