5-18 yaş grubu lösemi ve lenfoma tanılı hastaların yaşam kalitelerinin ve sosyodemografik özelliklerinin değerlendirilmesi, kardeş ve kontrol grubu ile karşılaştırılması
Evaluation of life quality and sociodemographic characteristics of patients with 5-18 age group leukemia and lymphoma, comparison with sibling and control group
  1. Tez No: 547636
  2. Yazar: TUĞBA KARAKÖSE GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN TAÇYILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Lösemi, Lenfoma, Yaşam Kalitesi, ÇİYKÖ, Leukemia, Lymphoma, Quality of Life, PedsQL
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Son yıllarda etkin tedavi yöntemleri ile yaşam oranları yükselen kanser hastalarını, uzun dönemde kronik sağlık sorunları ve yaşam kalitesi problemleri etkilemektedir. Çalışmamızda tedavisi devam eden, tedavisi biteli 5 yıldan daha az süre geçen ve tedavisi biteli 5 yıl ve daha uzun süre geçen hastalar, sağlıklı kontrol grubu ve kardeş grubu ile kıyaslanarak yaşam kalitesi açısından değerlendirilmiştir. Hastalarla aynı genetik ve sosyodemografik özellikleri taşıyan kardeşlerin, yaşam kalitelerinin incelenmesi amacıyla çalışmaya kardeş grubu da dahil edilmiştir. Oluşturulan üç grup, yaşam kaliteleri ve sosyodemografik özellikler bakımından incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu tez; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilimdalı, Çocuk Onkoloji Bölümünde yapılmıştır. 76 lenfoma ve lösemi tanısına sahip çocuk hasta grubunu, hasta çocukların kardeşlerinden oluşan 36 çocuk kardeş grubunu ve 79 sağlıklı çocuk kontrol grubunu oluşturmuştur. Toplam 191 çocuk çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaşam kalitelerini değerlendirmek için PedsQL anketinin Türkçe çevirisi kullanılmıştır. İstatistiksel analizler için IBM SPSS-25 paket programından faydalanılmıştır. İstatistiksel olarak anlamlılık düzeyi için p0,05). Kardeş grubunun yaşam kalitesi üzerinde etkisi olan herhangi bir bağımsız değişken tespit edilememiştir. Sonuç: Lösemi ve lenfoma tanısı alan hastaların yaşam kalitesi, kardeşleri ve sağlıklı gruba kıyasla belirgin olarak düşük saptanmıştır. Yaşam kalitesi açısından kardeş grubu ve sağlıklı kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Ayrıca kanser hastalarının tedavi süresi hastaların yaşam kalitesi üzerine doğrudan etkilidir. Tedavi bittikten sonra geçen zaman uzadıkça hastaların yaşam kalitesinin daha iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In recent years, cancer patients who have increased life rates with effective treatment methods have been affecting chronic health problems and quality of life problems in long term. In our study, patients with ongoing treatment, 0,05). In this study, there were no independent variables that had an impact on the quality of life of the sibling group. Conclusion: The quality of life of patients diagnosed with leukemia and lymphoma is significantly lower than that of siblings and healthy group. In terms of quality of life, no statistically significant difference was found between the sibling group and the healthy control group. In addition, the duration of treatment of cancer patients has a direct impact on the quality of life of patients. As the time elapsed after the end of treatment, the quality of life of the patients was found to be better.