Ağrı Dağı'nda bulunan bazı Astragalus L. taksonlarının tespiti ve bu taksonlara ait besin madde içeriklerinin belirlenmesi
The identification ofsome Astragalus taxa in Agri Mountain and determination of nutrients for taxa
- Tez No: 547711
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKKI AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ağrı Dağı, Astragalus, NDF, ADF, Ham Kül, Ham Protein, Ağrı mountain, Astragalus, NDF, ADF, Crude ash, Crude Protein
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Baklagiller çayır ve meralarda, hayvanlara kaliteli kaba yem sağlamının yanında, toprak ve su koruma, hayvan sağlığı, beslenme, biyolojik çeşitlilik, yaban hayatı gibi birçok ekolojik ve ekonomik öneme sahiptir. Bu çalışmada, ülkemizin en büyük dağı olan Ağrı Dağı florasıda bulanan ve baklagiller familyasına ait bazı Astragalus türleri tespit edilerek (Astragalus pinetorum Boiss. subsp. declinatus podlech, Astragalus densifolius L. Astragalus microcephalus Willd. Astragalus lagurus L. Astragalus aduncus L.), bu türlerin ham protein (HP), ham kül (HK), nötral deterjan fiber (NDF), asid deterjan fiber (ADF) ile magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), potasyum (K) ve fosfor (P) elementleri araştırıldı. Astragalus türlerinin HP değerleri %7,01-19,53; HK % (5,7-8,6); Mg (%1,08-1,51), Ca (%0,93-1,18), K (%1,12-5,37), P (%0,82-2,82) arasında değişmiş olup, Astragalus aduncus, Astragalus declinatus türleri HP yönünden, diğer türlerden daha yüksek bulunmuştur. Türlerin NDF değerleri %65,46 ile 34,19, ADF değerleri ise %49,15 ile 22,74 arasında değişim göstermiş olup n yüksek ve en düşük ADF ve NDF değerleri sırasıyla Astragalus microcephalus ve Astragalus aduncus türleri olmuştur. Bununla birlikte, Astragalus taksonlarının, ham proetin ve mineral içerikleri bakımından gerek tek yıllık ve gerekse çok yıllık baklagillerle eşdeğer besin madde içerikleri mera hayvancılığı açısından önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Legumes have many ecological and economicimportance such as soil and water conservation, animal health, nutrition, biodiversity, wildlife, as well as quality roughage for animals in meadows and pastures. In this study, some Astragalus L. taxa (Astragalus pinetorum Boiss. subsp.declinatus podlech, Astragalus densifolius L. Astragalus microcephalus Willd.,Astragalus lagurus L., Astragalus aduncus L.)taxa belonging to the leguminous family, which are found in Ağrı Mountain flora, which is the biggest mountain of our country, were determined. The raw protein (CP), crude ash (Cash), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and magnesium (Mg), calcium (Ca), potassium (K) and phosphorus (P) were investigated. CP values of Astragalus species 7,01-19,53%; Cash 5,7-8,6%; Mg (1.08-1.51%), Ca (0.93-1.18%), K (1.12-5,37%), P (0.82-2.92%), Astragalus aduncus and Astragalus declinatus species were found to be higher in CP than in other species. The NDF values of the species ranged from 65,46% to 34,19% and the ADF values ranged from 49.15% to 22.74%. The highest and lowest ADF and NDF values were Astragalus microcephalus andAstragalus aduncusspecies, respectively. However, in terms of the content of Astragalus taxa, crude proetin and mineral contents, the contents of the nutrient content, both annual and perennial legumes, were found to be significant in terms of pasture livestock.