Kars, Iğdır ve Ağrı vileyetlerinde iskan meselesi(1926-1960)
The settlement issue in the provinces of Kars, Iğdir and Ağri
- Tez No: 344539
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEBAHAT ORAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İskan, İskan kanunları, Kars, Iğdır Ve Ağrı, Housing, Law of Housing, Kars, Iğdır And Ağrı
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
1926-1960 yılları arasında ülke içinde ve dışında bazı sıkıntılar baş göstermiştir. Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Ağrı dağında isyan baş göstermiştir. Bu isyan üç kez tekrarlanmıştır. Askeri kuvvetler isyanı bastırmıştır. Ancak bölgede sular tam olarak durulmamış sürekli bir hareketlenme söz konusu olmuştur. Hükümet bu bölgede suların durulması için isyana katılan aileleri ve isyana meyilli olan aileleri bu bölgeden çıkarmayı uygun görmüştür. Bu sırada ülke dışında bir başka olay yaşanmıştır. Bulgaristan hükümeti rejim değişikliğine gitmiş ve bunun sonucunda da ülkede bulunana Türklere baskıcı bir politika izlemeye başlamıştır. Bulgaristan?da bulunan Türk halkı bu durumuna daha fazla dayanamayarak Türkiye?ye doğru göçe başlamışlardır. Türkiye kapılarını Bulgaristan?dan gelen Türklere açmıştır. Kafkaslardaki halkın da sıkıntısı aynı olmuştur. Kafkaslardaki Türklerde çözüm olarak Türkiye?ye göç etmişlerdir. Aynı döneme denk gelen sıkıntıların çözümü için iskân kanunları çıkarılması ön görülmüştür. Çıkarılan 885-1071-2510 sayılı iskân kanunlarında Kars, Iğdır ve Ağrı Doğu Anadolu?daki iskân mıntıkaları içinde kalmıştır. Bazı bölgeler yasaklı şehirler listesinde yer almıştır. Kars, Iğdır ve Ağrı?da iskân kanunları uygulanmaya konmuş, buradaki Kürt aileler farklı illere gönderilmiş ve Bulgaristan?dan gelen Türklerin bir kısmı ve Kafkaslardan gelen aileler Anadolu?dan gönderilen ailelerin yerlerine yerleştirilmişlerdir. İskân politikasının etkin kılınması için ve bölgeye getirilen halkın sıkıntı yaşamaması bölgeye adapte olması için çeşitli çalışmalarla desteklenmiştir. 1947 tarihinde iskân kanununda bir değişiklik yapılmıştır. Yapılan bu değişiklikte iskân politikaları neticesinde bölgeden gönderilen ailelerin yerlerine geri dönmeleri yasallaşmıştır. Yasaklı şehirlerde de bu kanun uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Between the years 1926-1960, some distruptions had been take place both inside and outside of the country. One of the most important of these distruptions is security problem experienced in Eastern Anatolia particularly in the region of Ağrı. Alongside this distruption experienced in the region , some rebellions had occured. These rebellions were surpassed, but everthing was not in order exactly in the region. In order to provide the security in the region, the state decided to remove some families which support the rebellion or participated in the rebellion out of the region. While these troubles were experienced inside, the Turks living in the abroad were also experiencing some troubles. People living in Bulgaria and Caucaisas have been experiencing some troubles due to regime changes in their countries. Turkish people living in these regions started to migrate as a result of repressive policies. In order to solve problem of migration and housing coincided with thus period, the laws of housing had been envisaged. In the result of the working carried out, The law of housing numbered of 885-1071-2510 was legalized. In the context of these laws, Kars Iğdır and Ağrı are located in the place of Eastern Anatolia . The laws of housing come into force in Kars Iğdır and Ağrı. Some arrengement were realized in the region in order to settle of these applications in region