Konya Arkeoloji Müzesi'nde yer alan opus sectile döşemeleri
Opus sectile pavement located in Konya Archaeology Museum
  1. Tez No: 547764
  2. Yazar: MELİKE KARASİPAHİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Mozaik Sanatı, Mozaik Sanatı Yapım Teknikleri, Opus Sectile Tekniği, Roma ve Bizans Dönemi Mozaikleri, Omphalion, Mosaic Art, Mosaic Art Production Techniques, Opus Sectile Technique, The Mosaics of Rome and Byzantium Period, Omphalion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Mozaik sanatı icra edilirken kullanılmış olan farklı teknikler, insanoğlunun ihtiyaç ve zevkine göre tasarlanmış en güzel mozaik eserlerin meydana getirilmesini sağlamıştır. Mekânlarda durgun ve renksiz havayı oldukça renkli bir hale getiren bu yapıtların hepsi sabır ve ustalık gerektirmektedir. Mozaik tarihçesine, çeşitlerine ve yapım tekniklerine değinildikten sonra Konya Arkeoloji Müzesi'nin depo bölümünde yer alan opus sectile tekniği ile oluşturulmuş mozaik parçalarının güncel durumu hakkında bilgi verilmiştir. Arkeoloji ve mozaik dünyasına katkı sağlayacağı düşünülmüş olan parçaların tarihçesi ve ait olabileceği yapının değerlendirilmesi hususunda benzer fragmanlar araştırılmıştır. Günümüzde, eserin tamamının olduğu düşünülen yerde, yeni bir binanın olduğu görüldüğü için araştırma yapılırken müzede yer alan parçalardan yola çıkılmıştır. Kazı tarihçesi, envanter fişleri ve kazı esnasında çekilmiş olan eski fotoğraflar bize mozaik döşemenin tamamı hakkında bilgi vermektedir. Hâlihazırda müzede bulunan opus sectile tekniği ile yapılmış parçaların fotoğrafları çekilmiş, ölçüleri alınarak çizimleri yapılmıştır. Daha sonra bu parçalar hakkında bir katalog hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Different types of techniques which are used to do the mosaic art provide to create the best mosaic pavement designed according to the human beings requirements and enjoyments. All of the compositions which render stagnant and colourless aura to a quite colourful situation at the place necessitate patience and artfulness. After mentioning the history of mosaic, its typing and production techniques, information is provided about mosaic pieces' current status which are constituted with the opus sectile technique and located in Konya Archaeology Museum's storage. Similar fragments are researched regarding evaluate the structure of the parts which thought to contribute to the world of archaeology and mosaics. Cause of the place that been thought where the full of the pavement exists is a newly constructed building's place nowadays, the searching set off from the pieces which are currently in the museum. The history of the dig, the inventory receipts, and the old photographs taken during excavation gives us information about the entire mosaic floor. The pieces' photos are taken and sizes are measured and drawing is made, which are made with the opus sectile technique and located at present in the museum. Later a catalogue has been confected about the pieces.