Suriyelilerin entegrasyonu: Şanlıurfa örneği
Integration of Syrians example of Şanlıurfa
- Tez No: 547765
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa, Alan Araştırması, Suriyeli, Entegrasyon, Uyum ve Kabul, Sanlıurfa, Field Research, Syrians, Integration, Compliance and Acceptance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Arap Baharı adı verilen toplumsal olayların etkisiyle, 15 Mart 2011 tarihinde Suriye'de başlayan olaylar, bir süre sonra iç savaşa dönüştü. Suriye'nin içinde başlayan savaşın şiddeti artınca Türkiye yönelik büyük bir sığınmacı akını başladı. Kısa bir süre içinde on binlerce aile sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı. Türkiye'nin açık kapı uygulamasıyla her geçen gün artan bu sayı 2017'nin ilk aylarında İçişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına göre 3 milyon 550 bin kişiye ulaşmıştır. Hem göçmen sayısının fazla olması hem de kalış sürelerinin uzaması bu birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Suriyeli göçmenlerin çok küçük bir bölümü kısa süreli bir problemlere çözüm bulmak amacıyla kurulan kamplarda barındırılırken yüzde doksandan daha fazla mülteci ise kamp alanlarının dışında barınma imkânları aramaktadırlar. Kısa süre misafir edileceği düşünülen Suriyelilerin kalıcı olduklarının anlaşılması üzerine Türkiye'nin de giderek artan birçok sorunla karşı karşıya olduğu fark edildi. Bu sorunların ileride büyük bir mülteci krizine dönüşmemesi için geniş çaplı bir adaptasyon ve entegrasyona ihtiyaç duyulmuştur. Türkiye'de yaşamaya devam edeceği belli olan Suriyelilerin entegrasyon sürecinde yetkililer; sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine giderek sağlık, eğitim, istihdam gibi değişik alanlarla önemli adımlar atılmıştır.
Özet (Çeviri)
The events that started in Syria on 15 March 2011 with the effect of the social events called the Arab Spring turned a civil war. When the violence of the war started to increase in Syria a large influx of refugees began to Turkey. Within a short time tens of thousands of families fled through Turkey. According to Turkey's open door application this number increasing with each passing day. The fact that both the number of migrants and the prolongation of their stay have caused many questions. As far as possible, a comprehensive and detailed research has been carried out on the highly sensitive Syrians. The conclusions of this study are addressed separately in the third chapter for the local population and Syrians. In the first and second chapters, more than the discussions on immigration and literature, the thesis study gave priority to the analysis of the findings obtained in the third part directly from the area as a result of interviews with local people and Syrians.