İstanbul'da sigara bağımlılığının bağlanma ve psikolojik belirtilerle olan ilişkisi
The relationship between the addiction and psychological symptoms of nicotine addicted individuals' in Istanbul
  1. Tez No: 547881
  2. Yazar: TANER GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara bağımlılığı, Kısa semptom envanteri, Bağlanma ölçeği, Nicotine Addiction, Addiction Screening Questionnaire, Brief Symptom Inventory Test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Profili Çalışmasında İstanbul ilinde taranacak olan bireylerde sigara bağımlılığı olan kişilerin bağımlılık özellikleriyle bağlanma ve psikolojik semptomlar arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bu çalışma kapsamında cinsiyet, eğitim düzeyi, sahip olunan çocuk sayısı, yaş ve medeni durumun sigara bağımlılığı ile bağlanma ve psikolojik semptomları arasındaki ilişkisinin saptanması hedeflenmiştir. Araştırmaya 1000'i erkek 995'i kadın toplam 1995 kişi katılmıştır. Kişilere Sosyodemografik bilgi formu, Bağlanma ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri ölçeği uygulanmıştır. Çalışmaya katılan tüm kişiler bilgilendirilip, onayları alınmıştır Çalışmamızın bulgularına bakıldığında; Erkekler kadınlara oranla daha fazla sigara tüketmektedirler. Katılımcıların medeni durum değişkenine bakıldığında bekar kişiler çok daha fazla sigara içmektedirler. Katılımcıların yaş, eğitim durumu ve çocuk sayısı değişkenlerine bakıldığında ise sigara kullanım sayıları ile anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Çalışmaya katılan bireylerin psikolojik semptomları incelendiğinde ise hostilite alt ölçeğinden aldıkları toplam puan ile sigara kullanım sayısı arasında arasın da pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunken anksiyete, depresyon, olumsuz benlik ve somatizasyon alt ölçeklerinden alınan toplam puan ile sigara kullanım sayısı arasında istatistikçe anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.Katılımcıların bağlanma boyutları incelendiğinde ise kaçıngan bağlanma düzeyleri ile sigara kullanım sayılarına baktığımızda istatistikçe anlamlı bir ilişki bulunamazken; bağlanma kaygı düzeyleri ile sigara kullanım sayısı arasında istatistikçe anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çalışmamızın bulguları litaratürdeki bazı araştırmalarla benzerlik göstermektedir. Çalışmamızın bulguları litaratür doğrultusunda tartışılmış önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to research Addiction and Mental Health Status in Turkey, by focusing particularly on the relationship between individuals' addiction, its characteristics and psychological symptoms. The sample group of the study comprises nicotine addicts in Istanbul Province. The relationship between nicotine addiction, including its symptoms, and variables like subjects' gender, educational level, number of children, age and marital status is also examined in this study. A total of 1995 participants consist of 1000 male and 995 female subjects. All participants have been asked to fill out Socio-demographic Background Questionnaire, Addiction Screening Questionnaire, Brief Symptom Inventory Test. Informed consent of study participants has been obtained.As a result of this research, it is seen that men consume more cigarettes than women. When the marital status variable is added, it is observed that single individuals compared with those who are married, consume more cigarettes. And there could not be found any significant correlation between the nicotine addiction and variables like gender, age and number of children. Evaluation of psychological symptoms of research participants shows that there is a positive correlation between the hostility subscale scores of the subjects and the number of cigarettes they smoked per day while there is not any statistically relevant correlation between the somatization subscale scores and variables like anxiety, depression, negative self-concept that the subjects experience.Evaluation of the severity of nicotine addiction of the research participants shows that there is not any significant correlation between insecure avoidant attachment level of subjects and the number of cigarettes they smoked per day while there could be found statistically relevant correlation between the attachment anxiety level of the subjects and the number of cigarettes they smoked per day. The findings of our study are similar to some studies in the literature. The findings of our study were discussed in the light of the literature.