Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığının aleksitimi ve yalnızlık ile ilişkisi
Relationship of internet addiction with alexithymia and loneliness among university students
- Tez No: 698785
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM FUAT AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Aleksitimi, Yalnızlık, Internet Addiction, Alexithymia, Loneliness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Giriş: İnternet; kendine özgü kuralları, gündelik hayata etkisi ve koşullara hızla adapte edilebilmesiyle vazgeçilmezliğini her geçen gün artırmaktadır. Bu doğrultuda artan kullanım süreleri ile internet bağımlılığı da giderek yaygınlaşmaktadır. İnternetin hayat dinamiklerimizde meydana getirdiği değişikliklere en hızlı ayak uyduran kesimin genç popülasyon olduğu görülmektedir. Yaşamın her dönemi için internetin sorunlu kullanımı önemli olmakla birlikte gençlik döneminde kazanılan alışkanların ileriki dönemlerde de süregelmesi açısından daha önemli sorunlara yol açabileceği düşünülmektedir. İnternet bağımlılığı birçok bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenlerden; kişinin duygularla olan ilişkileri ve sosyal ilişkilerinin hem mevcut yaşam dönemi hem de ilerideki yaşam dönemleri açısından önem taşımaktadır. Bu anlamda internet bağımlılığına etki eden aleksitimi, yalnızlık ve ilişkili faktörlerin açıklanmasının kişinin psikolojik ve sosyal gelişimine katkı sunacağı düşünülmektedir. Amaç: Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinde, internet bağımlılığının aleksitimi ve yalnızlık düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmanın ikinci amacı; demografik özelliklere bağlı olarak üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı, aleksitimi ve yalnızlık düzeylerinde farklılık olup olmadığının belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada yer alan değişkenlerin ölçülmesi amacıyla; Sosyodemografik Bilgi Formu, BAPİ İnternet Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20) ve UCLA Yalnızlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma örneklemini; İstanbul ilindeki devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim gören, 18-28 yaş aralığındaki 400 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma verileri internet ortamından, çevrim içi (online) anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırmanın verileri betimleyici analiz, bağımsız gruplar için t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon ve regresyon analizi yöntemleriyle analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada yapılan regresyon analizleri sonucunda, üniversite öğrencilerinin aleksitimi ve yalnızlık düzeylerinin internet bağımlılığı düzeyini anlamlı olarak yordadığı saptanmıştır. Korelasyon analizlerine göre öğrencilerin, internet bağımlılığı düzeyleri ile aleksitimi ve yalnızlık düzeyleri arasında anlamlı pozitif düzeyde ilişki bulunmuştur. Ayrıca, öğrencilerinin aleksitimi düzeyleri ile yalnızlık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırmada öğrencilerin internet bağımlılığı, aleksitimi ve yalnızlık düzeylerinin cinsiyet, yaşamın büyük kısmının geçirildiği yer, sigara ve madde kullanımı, psikolojik yardım alma ve tıbbi hastalık durumuna göre farklılık göstermezken internet kullanım amacı, internet kullanım saati, ebeveyn disiplini ve travmatik olay yaşantısına göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Sonuç: Sonuçlar, aleksitimi ve yalnızlığın, internet bağımlılığı ile ilişkisini doğrulamaktadır. Ayrıca aleksitimi ve yalnızlığın, internet bağımlılığını anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür. Aleksitimi ve yalnızlık puanlarının, internet bağımlılığı toplam varyansının yaklaşık olarak %28'ini açıkladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Internet; With its unique rules, its impact on daily life and its ability to quickly adapt to conditions, it increases its indispensability day by day. In this direction, internet addiction is becoming increasingly common with increasing usage times. It is seen that the young population is the segment that can keep up with the changes that the Internet has caused in our life dynamics. Although problematic use of the internet is important for every period of life, it is thought that the habits gained in the youth period may lead to more important problems in terms of continuing in the future. Internet addiction consists of many components. Of these components; One's relationships with emotions and social relationships are important for both the current life period and the future life periods. In this sense, it is thought that explaining alexithymia, loneliness and related factors that affect internet addiction will contribute to the psychological and social development of the person. Objective: The aim of this study is to examine the relationship between internet addiction, alexithymia and loneliness among university students. The second aim of the research is determination of; whether there is a difference in internet addiction, alexithymia and loneliness levels among university students based on demographic characteristics.. Method: The research was designed using a correlational survey model. In order to measure the variables in the research; Sociodemographic Information Form, BAPI Internet Form, Toronto Alexithymia Scale (TAÖ-20) and UCLA Loneliness Scale were used. The sample of the study consists of 400 university students between the ages of 18-28 who study at public and foundation universities in Istanbul. The research data were collected on the internet and online survey method was used. The data of the study were analyzed by using descriptive analysis, t test for independent groups, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation and regression analysis. Results: As a result of the regression analysis carried out in the research, it was found that university students' alexithymia and loneliness levels significantly predicted the level of internet addiction. According to the correlation analysis, a significant positive correlation was found between students' internet addiction levels, alexithymia and loneliness levels. In addition, it was determined that there was a significant relationship between students' alexithymia levels and loneliness levels. With internet addiction, alexithymia and loneliness levels of students; There was no significant difference between gender, the place where most of the life was spent, smoking and substance use, psychological help and medical illness based on the analyses. However, it was found that there was a significant difference with the purpose of internet usage, internet usage hours, parental discipline and traumatic event life. Conclusion: In conclusion, the relationship between alexithymia and loneliness with internet addiction is confirmed. In addition, it was observed that alexithymia and loneliness significantly predicted internet addiction. It has been determined that alexithymia and loneliness scores explain approximately 28% of the total variance of internet addiction.