Başarısız kök kanal tedavisi sonrası izlenen tedavi kararlarının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective analysis of treatment decisions followed by unsuccessful root canal treatment
  1. Tez No: 547896
  2. Yazar: GÜNEŞ KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE İRİBOZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: başarısız kanal tedavisi, kanal tedavisi tekrarı, retreatment, retrospektif, failed root canal treatment, root canal treatment, retreatment, retrospective
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmada ilk muayenede kanal tedavisi tekrarı öngörülen dişlerde ilerleyen dönemde hangi tedavi şeklinin uygulandığının retrospektif olarak araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız 17 yıllık dönemde, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı kliniğine başvuran kanal tedavisi yapılmış ve ilk muayenede klinik ve radyolojik olarak kanal tedavisi tekrarı endikasyonu konulmuş 14 yaş üstü hastaları kapsamaktadır. Endodonti Anabilim dalına yönlendirilen hastalara tedavi olarak kanal tedavisi tekrarı, apikal cerrahi, diş çekimi veya takip protokollerinden hangisinin uygulandığına göre vakalar tek bir operatör tarafından radyografik veriler ışığında gruplanmıştır. Bulgular: Elde edilen veriler tedavi seçenekleri, yaş, cinsiyet, sistemik durum, apikal lezyon büyüklüğü açısından istatistiksel olarak Oneway ANOVA, Tukey's testi ve ki-kare testi kullanılarak incelenmiş ve yüzdesel olarak insidanslar ortaya çıkarılmıştır. Tedavi seçenekleri ile lezyon büyüklüğü, diş bölgesi, yaş ve cinsiyet gibi faktörlerin ilişkileri ortaya konulmuştur. Sonuç: Lezyon büyüklüğünün tedavi seçimi, diş bölgesi ve yaş ile yakından ilişkili olduğu görülmüştür. Periapikal hastalık oranlarının ve bazı tedavi seçeneklerinin belirli diş bölgelerinde daha fazla görüldüğü ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate retrospectively the treatment modalities of the teeth that are planned to retreat in the first examination. Materials and Methods: Our study included patients over 14 years of age who were clinically and radiologically evaluated for retreatment in Marmara University Faculty of Dentistry Department of Oral Diagnosis and Radiology. Patients who referred to the Department of Endodontics were grouped by the treatment protocols: root canal treatment, apical surgery, tooth extraction or follow-up, by a single operator with the radiographic data. Results: The data were analyzed by using Oneway ANOVA, Tukey's test and chi-square test in terms of treatment options, age, gender, systemic status, and apical lesion size and incidence were found as the percentage. The treatment decisions and the relationship between factors such as lesion size, tooth region, age, and gender were determined. Conclusions: The size of the lesion was closely related to treatment decisions, tooth region, and age. Periapical disease rates and some treatment decisions are more common in certain tooth regions.