Uzmanlık öğrencileri tarafından yapılan primer endodontik tedavili dişlerin 5 yıllık sağ kalımının ve başarısının retrospektif incelenmesi
A retrospective study of the 5-year survival and success of teeth with primary endodontic treatment performed by specialty students
- Tez No: 948906
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERGİZ BOLAT, DOÇ. DR. DENİZ YANIK NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Primer Kök Kanal Tedavisi, Sağ kalım, Başarı, Primary Root Canal Treatment, Survival, Success
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, endodonti uzmanlık öğrencileri tarafından yapılan primer kök kanal tedavili dişlerin 5 yıllık sağ kalımının retrospektif olarak incelenmesidir. Çalışmayla, sağ kalımı ve başarıyı etkileyen faktörlerin etkisinin ortaya konulması ve dolaylı olarak endodontik tedavinin başarısının arttırılması hedeflenmiştir. Yöntemler: Bu çalışmaya; Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı'na 2018 Temmuz ve 2019 Temmuz tarihleri arasında uzmanlık öğrencilerinin kök kanal tedavisini tamamladığı hastalar dahil edildi. Çalışma kapsamında hastaların veri tabanında bulunan periapikal ve panoramik radyografileri ile kök kanal tedavili dişlerin sağ kalım başarıları değerlendirildi. Bulgular: Ağızda var olan dişler yani sağ kalım oranı % 69,9 bulundu. Yaş, dolgu yüzü sayısı, proksimal temas sayısı, restorasyon uyumu, homojenite ve başlangıç PAI değerinin endodontik tedavi sonrası dişin uzun süre ağızda kalma durumu ile ilişkili bulundu. Çalışmamız sonuçlarına göre genel başarı oranı %66,1,ağızda var olan dişlerin başarı oranı %94.6 bulundu. Yaş değişkeni açısından 65 yaş üstü bireylerin, 18-39 yaş grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük sağ kalım oranına sahip olduğu görülmüştür (p0.05).Başarı ve tüm izlenen değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Primer kök kanal tedavili dişlerin sağkalım ve başarısını değerlendirebilmek için değişkenlerin daha dikkatli ele alındığı, örneklem sayısının daha fazla olduğu ve standardize edildiği ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to retrospectively analyze the 5-year survival of teeth with primary root canal treatment performed by endodontic students. The aim of the study was to reveal the effect of the factors affecting survival and success and indirectly to increase the success of primary endodontic treatment. Methods: In this study, patients whose root canal treatment was completed by the specialty students of Süleyman Demirel University Faculty of Dentistry, Department of Endodontics between July 2018 and July 2019 were included. Within the scope of the study, periapical and panoramic radiographs of the patients in the database and the survival success of the endodontically treated teeth were evaluated. Results: The survival rate was 69.9% for the teeth present in the mouth. Age, number of filling faces, number of proximal contacts, restoration compatibility, homogeneity and initial PAI value were found to be associated with the long-term retention of the tooth after endodontic treatment. According to the results of our study, the overall success rate was 66.1% and the success rate of the existing teeth in the mouth was 94.6%. In terms of age, individuals over 65 years of age had a significantly lower survival rate compared to the 18-39 age group (p0.05).There was no statistically significant relationship between success and all monitored variables (p>0.05). In order to evaluate the survival and success of primary root canal treated teeth, further studies are needed in which the variables are handled more carefully, the sample size is larger and standardized.