Ventrikülo-peritoneal şant enfeksiyonlu pediatrik hastalara ait5 yıllık deneyimimizin değerlendirilmesi
Our 5 years of clinical experience in pediatric patients with ventriculo-peritoneal shunt infections
- Tez No: 547897
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: ġant Enfeksiyonu, BOS infeksiyonu, BOS biyomarkerlar, mortalite, EVD enfeksiyonları, Shunt infections, CSF infections, CSF biomarkers, mortality, EVD related infection
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Hidrosefali nedeni ile kliniğimizde opere edilerek ventriküloperitoneal şant takılan hastalarda; pediatrik nöroşirurji camiasında hem ulusal hem de uluslararası güncelliğini korumakta olan bir konu olan şant enfeksiyonlarını inceleyerek, literature katkı sağlayabilecek bir tek merkez çalışması sunmayı amaçladık. Retrospektif nitelikli çalışmaya, 2012-2017 tarihleri arasında ESOGÜ nöroşirurji, pediatri veya yenidoğan kliniklerinde takip edilerek tarafımızca opere edilen yetmiş beş hasta dahil edildi. İncelenecek parametreler; hastanın ilk opere olduğu yaş, cinsiyet, toplam kaç kez şant cerrahisi geçirdikleri, ilk ameliyat tarihleri, hidrosefali etyolojisi, BOS kültür sonuçları, BOS kültürü alımı ile eş zamanlı alınan kan kültürü sonuçları, takılan şant tipi, kültürde üreyen mikroorganizmaların tipleri ve çoklu enfeksiyon/süperenfeksiyon varlığı, BOS mikroskopi sonuçları, BOS glikoz ve protein sonuçları, gün cinsinden hastanede yatış süreleri, takipte ex olanlar, gün cinsinden takip süreleri, EVD kateteri takılma süreleri, ilk cerrahiden ne kadar gün sonra revizyon cerrahisi uygulandığı ve revizyon nedenleri olarak belirlendi. İstatistiki değerlendirmenin ardından şu başlıklar ortaya çıkmıştır: BOS kültürü ile eş zamanlı kan kültürü bakılması, VPŞ enfeksiyonları ile ilgili ileri çalışmalara hem kaynak oluşturacak, hem de enfeksiyonun kaynağının belirlenmesine ve hangi mekanizma ile ortaya çıktığının anlaşılmasına katkıda bulunabilecektir. BOS mikroskopisi pozitifliği ve glikoz değeri mevcut bilgilerimizden daha önemli ve farklı anlamlar taşıyor olabilir. Bu iki parametrenin, ileri çalışmalarla desteklendiği taktirde VPŞ enfeksiyonlarında prognostik değer taşıyabileceği düşünülmektedir. Bakteriyemi varlığının, enfektif valf disfonksiyonuna neden olabileceği görüldüğünden, revizyon veya reimplantasyon öncesi değerlendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
We aimed to present a single centered project which can contribute to literature by evaluating shunt infections in patients who are operated in our clinic suffering from hydrocephalus. This subject has national and international currency in pediatric neurosurgery community. Seventy five patients who were operated by ourselves and treated by neurosurgery, pediatrics or neonatalogy departments between years 2012-2017 were included to this retrospective work-out. Determinant parameters were first operation age, sexuality, number of shunt surgeries, etiology of hydrosecephalus, CSF medium results, blood culture results which are provided simultaneously with CSF medium, shunt type, bacteria types which reproducted in CSF medium and existence of infection/superinfection, number of cells and gram strain results, CSF glucose results, CSF protein results, number of hospital treatment days, patients who died under treatment, duration of EVD catheterization, time between revision operation and first operation, revision causes. After statistical consideration, as a result of our five year experience, these headlines have appeared: blood culture results which are provided simultaneously with CSF medium would provide source to progress about VPS infections, help understanding source of infection and its mecanism. CSF microscopy positivity and CSF glucose rate may have meanings beyond we know. These two parameters may be considered to have prognostic significance in VPS infections in case of backup studies existence. Consideration existence of bacteriemia could be recommended before revision or reimplantation because of its possible infectious valve disfunction effect.