İç hastalıkları yoğun bakım ünitesinde izlenen hastalarda fungal üremelerin ve infeksiyonların insidansı, mikrobiyolojik profili ve klinik özellikleri
Incidence, microbiological profile and clinical features of fungal growth and infections in patients followed in internal medicine intensive care unit
  1. Tez No: 547900
  2. Yazar: MEHMET KÜRŞAT BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN DEFNE ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kandidemi, C.parapsilosis, Kandida skor, Candidemia, C.parapsilosis, candida score
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yoğun bakım hastalarında görülen fungal infeksiyonlar, sıklığı giderek artan mortalite ve morbidite nedenlerindendir. Kolonizasyon/infeksiyon ayrımı yapılması ve antifungal tedavinin erken başlaması için kandida kolonizasyon indeksi, kandida skoru ve Ostrosky Klinik Tahmin Kuralı gibi skorlamalar geliştirilmiştir. Bu çalışma İç Hastalıkları YBÜ'de fungal üremelerin ve infeksiyonların sıklığının ve etkenlerin türlerinin saptanması, literatürde kullanılması önerilen Kandida risk skorlama sistemlerinden elde edilen sonuçların değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesinde 1 Ocak 2016 – 1 Aralık 2018 tarihleri arasında takip edilmiş olan hastalar geriye dönük olarak taranmış olup, hastaların demografik özellikleri, klinik ve radyolojik özellikleri, uygulanan tedaviler ve sonlanımları yanı sıra, üreyen fungal ajanların da özellikleri oluşturulan veri tabanına kaydedilmiştir. Çalışma dönemi içerisinde YBÜ'de yatışı süresince alınan kültürlerinde fungal üremesi tespit edilen 179 hasta ve bu hastaların 384 farklı fungal üremeleri çalışmamıza dahil edilmiştir. Çalışmamızda hastaların tanımlayıcı ve klinik özellikleri belirlenmiş olup solunum sistemi problemleri/hastalıkları en sık yatış nedeni olarak tespit edildi, YBÜ yatışı sırasında en sık görülen ek hastalık ise kronik böbrek hastalığı olarak tespit edildi. Fungal üremeler arasında en sık görülen suş C.albicans olarak belirlendi. Özellikle C. glabrata'da belirgin olmak üzere, non-albicans Candida suşlarının görülme sıklığında yıllar içinde artış saptandı. Kandidemisi olan, kandidürisi olan ve antifungal başlanan ve kolonize hastaların post-hoc ikili karşılaştırmalarında yoğun bakım ve hastane yatış süreleri, yoğun bakım ünitesinde yatışı olan fakat fungal üremesi olmayan hastalara göre anlamlı derecede yüksek saptandı. Kandidemi grubunda hastaların %57.9'unda C.parapsilosis üremesi saptanmış olup en sık etken olarak karşımıza çıkmaktadır. C.parapsilosis üremesi olan kandidemi vakalarında septik şok olması anlamlı derecede diğer üremelere göre yüksek saptandı. Sadece C.parapsilosis üremelerinde hastaların anamnezinde KOAH, solid tümör ve KHN bulunmaktadır. Kandidemisi olan hastalarda en sık kullanılan antifungal ajan kaspofungin, ortalama antifungal kullanım süresi 15 gün olarak tespit edildi. Çok değişkenli analizde kandidemik ve non-kandidemik hastaların karşılaştırılmasında Kandida skoru kandidemi grubunda anlamlı derecede yüksek saptandı. YBÜ'de fungal infeksiyonlar önemli bir sorundur. Non-albicans Candida suşları görülme oranı giderek artmaktadır. C.parapsilosis suşları kandidemi etyolojisinde önemli bir yere sahiptir. SVK kullanımı, septik şok ve el hijyeni C. parapsilosis kandidemisinde risk faktörleridir. Diğer fungal nedenlerinde YBÜ'de infeksiyon etkenleri olarak görülebilceği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Fungal infections occurring in intensive care unit patients are increasingly more common causes of mortality and morbidity. In order to distinguish colonization/infection and to start antifungal treatment early, various scoring systems such as Candida colonization index, candida score and Ostrosky clinical guess rule have been developed.The aim of the present study was to determine the frequency of fungal infections and species of agents in Internal medicine ICU, and to evaluate the results obtained from candida risk scoring systems recommended to be used in the literature . Patients who have been followed in Internal Diseases Intensive Care Unit of Ankara University Faculty of Medicine , Ibni Sina Hospital, were reviewed retrospectively and demographic characteristics of the patients, their clinical and radiological features, treatment administered, and their outcome as well as the characteristics of the growing fungal agents were recorded in data base . 179 patients with fungal growth in their cultures obtained during admission to ICU within the study period and 384 different fungal growths occurring in these patients were included in the present study. In the present study, descriptive and clinical characteristics were determined and the most common cause of admission to ICU was found to be respiratory system problems/diseases. The most common additional disease occuring during ICU admission was established to be chronic renal disease. The most common strain among fungal growhts was established to be C.albicans .The occurrence of , non-albicans Candida strains, especially C. glabrata, increased over years. In post-hoc two by two comparisons between patients with candidemia, and with candidurea, those in who antifungal treatment was initiated and and who are colonized, duration of admission to ICU and total duration of hospitalization were found to be significantly longer than those of patients who were admitted to ICU but did not have any fungal growth. In patients in candidemia groups, C.parapsilosis species was found at the rate of 57.9%, being the most common agent. In candidemia cases with C.parapsilosis species, the rate of septic shock was found to be significantly higher than other agents. Patients history included COPD, solid tumor and stem cell transplantation only in C.parapsilosis species. The most commonly used antifungal agent in patients with candidemia was established to be caspofungin, and mean duration of antifungal use 15 days. In multi variable analsysis, in the comparison of candidemic and non candidemic patients, candida score was found to be significantly higher in candidemia group. In the ICU, fungal infections are an important problem. The incidence of non-albicans Candida strains is increasing. C. parapsilosis species has an important place in the etiology of candidemia. The use of CVC, septic shock and hand hygiene are risk factors in C. parapsilosis candidiasis. Other fungal causes should be considered as infectious agents in the intensive care unit.