Annelerin hasta çocuklarının hastalığı konusunda bilgi edinmek için internet ve sosyal ağları kullanma durumları
Use of the internet and social networks by mothers to get information about the illness of their children
- Tez No: 547902
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne, çocuk, hemşire, internet, sosyal ağ, Mother, child, nurse, internet, social network
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Araştırmada, hasta çocuklarının annelerinin, sağlık bilgisine ulaşmada internet ve sosyal ağları kullanım durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma tanımlayıcı nitelikte olup, araştırmanın evrenini Haziran 2018-Nisan 2019 tarihleri arasında Trabzon Fatih Devlet Hastanesi Acil Servisine başvuran 360 hasta çocuğun annesi oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise rastlantısal yöntemle belirlenen Trabzon Fatih Devlet Hastanesi Acil Servisine başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 3-6 yaş hasta çocuğa sahip 100 anne oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak literatür doğrultusunda oluşturulan anket formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan annelerin %58'inin 30-40 yaş grubunda, %42'sinin ortaöğretim mezunu ve %47'sinin ev hanımı olduğu tespit edilmiştir. Annelerin %86'sının çocuklarının hastalığı hakkında bilgi edinmek için interneti kullandığı belirlenmiştir. Annelerin %90'ı interneti bilgi edinmek, %89'u iletişim, %86'sı sosyal paylaşım platformları (facebook, instagram, snapchat vb.) ve %71'i de haber takibi amacıyla kullanmaktadırlar. Araştırma dahilindeki annelerin %41'i günlük 2-3 saat internet kullanırken, %62'si internette en az bir defa sağlık bilgisi aramış olup, %91'i de sağlık kapsamında verilen internet hizmetlerinden haberdardırlar. Sonuç: Araştırmada elde edilen bulgular çerçevesinde, annelerin çocuklarının hastalıkları konusunda bilgi edinmek amacıyla internet ve sosyal ağları kullandıkları görülmektedir. Bununla beraber anneler internet ve sosyal ağları farklı iletişim kanalları olarak da kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aims to determine the use of the Internet and social networks by mothers to get health information about the illness of their children. Materials and Methods: This study population of this descriptive type research consisted of mothers of 360 child patients, who were admitted to Trabzon Fatih State Hospital Emergency Department between June 2018 and April 2019. And, the sample of the study consisted of 100 mothers with 3-6 year-old children who admitted to Trabzon Fatih State Hospital Emergency Department and agreed to participate in the study. Data were collected using a questionnaire developed by researchers in accordance with the literature. The data obtained were evaluated in a computer environment. Findings: It was determined that 58% of the mothers participated in the study was in the 30-40 age group, 42% was secondary school graduate and 47% was housewife. It was determined that 86% of mothers used the Internet to get information about their children's disease. Of the mothers, 90% uses the Internet for getting information, 89% for communication, 86% for social sharing platforms (Facebook, Instagram, Snapchat, etc.) and 71% for following the news. While 41% of the mothers included in the research uses the Internet for 2-3 hours a day, 62% searched for health information at least once on the Internet, and 91% is aware of the health services provided on the Internet. Results: In accordance with the findings of the study, it is seen that mothers use the Internet and social networks to get information about their children's illness. However, mothers also use the Internet and social networks as different communication channels.