Kral istiridye mantarı (Pleurotus eryngii) misel üretiminde farklı anakültür ortamlarının etkisi
The effect of different mother culture medium on production of king oyster mushroom (Pleurotus eryngii) mycelium
  1. Tez No: 547917
  2. Yazar: GÖZDE DERE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kral istiridye mantarı, Pleurotus eryngii, anakültür ortamı, misel, çaşır mantarı, kulacık mantarı, koloni yoğunluğu, Pleurotus eryngii, mycelium, mother culture, çaşır mushroom, kulacık mushroo
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma farklı anakültür ortamlarının kral istiridye mantarının misel gelişim süresi ve yoğunluğuna etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Mantar tohumluğu olarak kullanılan spawn üretimi için hızlı ve kaliteli misel üretimi, doğru anakültür ortamı kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Mantar miseli üretimi için klasik olarak patates dekstroz agar (PDA) ortamı kullanılmaktadır. Denemede PDA gibi performans gösterebilecek farklı ortamların belirlenmesi hedeflenmiş bu amaçla tatlı patates (TPA) ve yer elması (YA), miselleri besleyecek karbonhidrat kaynağı olarak kullanılmış, denemeye bir de kullanılan klasik ortamlardan malt agar (MA) ortamı eklenmiştir. Elde edilen sonuçlar göstermektedir ki, TPA ortamı 81,67 mm'lik koloni çapıyla en iyi sonucu vermiş, MA ortamı 77,57 mm'lik çapla TPA ortamıyla aynı grupta yer almıştır. PDA ortamı 75,49 mm çapla üçüncü sırada yer alırken, YA ortamı 52,77 mm çapla en yavaş koloni geliştiren ortam olmuştur. Denemede koloni yoğunlunda, MA ortamı en iyi sonucu verirken YA ortamı en az yoğunlukta koloni gelişimi gösteren anakültür ortamı olmuştur. Bu çalışmada TPA anakültür ortamı Pleurotus eryngii 'nin K-20 ırkı için en iyi sonucu vermiştir. Elde edilen veriler göstermektedir ki, farklı besin kaynakları kullanılarak oluşturulacak ortamlar bu mantarların misellerini üretmek için PDA'dan daha iyi bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of mother culture media on Pleurotus eryngii mycelium growth time and density. Fast and high quality mycelium production for spawn production, which is used as mushroom seed, is possible by using the right culture medium. PDA medium is used as a classical medium for production of mushroom mycelium. The aim of this study is to determine the different media that can perform as PDA. For this purpose, sweet potato (TPA) and jerusalem artichoke (YA) were used as a source of carbohydrates to feed the mycelium, and a malt agar medium (MA) was added to the experiment. The results indicate that TPA medium has the best result with a diameter of 81.67 mm and MA medium is in the same group with 77.57 mm diameter. The PDA medium ranked third with a diameter of 75.49 mm while the media YA was the slowest with a diameter of 52.77 mm. In the trial, in the colony development intensities, the MA medium developed more dense colony, whereas the YA medium was the mother culture which completed the colony development with the least intensity. TPA mother culture environment gave good results for K-20 strain of P. eryngii. The data obtained from this indicate that the medium containing different nutrient sources could be a better alternative than PDA for mycelium production of P. eryngii.