Kalkınmanın rolü ve uluslararası girişimin Kolombiyalı firmaların inovasyon performansı üzerindeki etkisi: Bölgesel, sektörel ve firma seviyesi arasında çok aşamalı bir yaklaşım
The role of development and the impact of international commerce on innovation performance of Colombian companies: A multi-level approach between regional, sectoral and firm level
  1. Tez No: 547983
  2. Yazar: LUIS CARLOS CASTİLLO TELLEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çok düzeyli, inovasyon performans, (AED) Açık Ekonomi Değişkenleri, inovasyon sistemleri, çok düzeyli regresyon modelleri, gelişim, Multilevel, Innovative Performance, (OEV) Open Economy Variables, Innovation Systems, Multilevel Regression Models, development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmada, Kolombiya'daki 5273 şirket, 64 farklı ekonomik sektör ve 32 farklı şehrin 2007-2008 yıllarında sergiledikleri inovasyon performansı analiz edilmiştir. Şirket içi belirleyicilerin yanı sıra sektörel ve bölgesel şirket dışı ortamların analiz edildiği bu dokümanda, farklı etkenlerin şirketlerin inovasyon performansı üzerindeki etkisi değerlendirilecektir. Araştırma, gelişmiş ülkelerdeki inovasyon sistemlerinin yapısını ve davranışını göz önünde bulundurarak, inovasyon sürecine çok seviyeli bir yaklaşım sunar. Ayrıca, uluslararası iletişimler sonucu ortaya çıkan teknoloji transferine ve eğitimin inovasyon sürecindeki rolüne odaklanır. Kolombiya İstatistik Enstitüsü'nün sağladığı verilerin yapısı göz önünde bulundurularak, maksimum benzerlik tahmini hesaplama kullanılarak üç seviyeli model uygulanacaktır. Beklenen sonuçlara göre bu araştırma şu soruya yanıt bulmayı amaçlamaktadır: Kolombiya'daki üretici şirketlerin inovasyon performansında eğitimin rolü ve Açık Ekonomi Değişkenlerinin (AED) etkisi nedir?
Özet (Çeviri)
This research analyses the innovative performance of 5273 companies, 64 different economic sectors and 32 different cities in Colombia for the years 2007-2008. The document will assess the different effects over the innovative performance of firms, analyzing internal determinants as well as sectoral and regional external environments. The study involves the multilevel approach of innovation process considering the structure and behavior of innovation systems in developing countries. Furthermore, focusing on technology transfer from international transactions and the role of education in the process of innovation. A three level model will be ran using maximum likelihood estimation reckoning with the nature of the data provided by the statistical institute in Colombia. According to the expected results this work will attempt to answer the following question: What is the role of education and the impact of open economy variables (OEV) on the innovative performance of manufacturing firms in Colombia?