Tükenmişlik sendromu ve işe adanmışlık ve bir uygulama
Burnout syndrome and work angegament and a research
  1. Tez No: 548051
  2. Yazar: SONAY SATIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ÖVGÜ ÇAKMAK OTLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik Sendromu, İşe Adanmışlık, Sağlık Çalışanları, Burnout Syndrome, Work Engagement, Health Workers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tükenmişlik sendromu ve işe adanmışlık kavramları çalışanların iş yaşamını etkileyen önemli unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Tükenmişlik sendromu, kişinin duygusal olarak yıpranması, enerjisinin tükenmesi, hizmet verdiği kişilere karşı duyarsızlaşması ve başarısız olma hissine kapılmasını ifade etmektedir. İşe adanmışlık ise, kişinin işiyle ilgili yüksek enerji düzeyine sahip olup yaptığı işe karşı güçlü bir bağlılık hissederek işinden kolaylıkla ayrılamaması şeklinde tanımlanabilir. Bu araştırmanın amacı KUDAKA bölgesindeki sağlık çalışanlarının tükenmişlik ve işe adanmışlık düzeylerinin tespit edilmesi ve bu iki kavram arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu tez çalışmasından elde edilen bulgulara göre tükenmişlik ile işe adanmışlık arasında negatif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concepts of burnout syndrome and work engagement are important factors affecting the work life of the employees. Burnout syndrome refers to emotional deterioration of the person, depletion of energy, depersonalization towards the people he/she serves, and the feeling of failure. Work engagement can be defined as a high level of energy associated with one's job and not being able to leave his job easily by feeling a strong devotion to his/her work. The aim of this study is to determine the level of burnout and work engagement of KUDAKA health workers and to investigate the relationship between these two constructs. According to the findings obtained from this study, there is a negative correlation between burnout and work engagement.