Mimarlık öğrencilerinin yaşadıkları kentin tarihi mekânlarını müze eğitimi bağlamında deneyimlemelerine yönelik eğitim paketi (Ankara örneği)
An education package for architectural students on experiencing the historical sites in their proximity within the context of museum education (Ankara case)
  1. Tez No: 548055
  2. Yazar: ÖZLEM DENGİZ UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAKIR İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Mimarlık, Müzecilik, Education and Training, Architecture, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze eğitimi, okul dışı eğitim, mimarlık eğitimi, kent tarihi, Ankara, Museum education, informal education, architectural education, urban history, Ankara
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Müze Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
İçinde bulunduğumuz yüzyılda insanüstü hız ve toplumsal yaşama etkileri, kısa sürede büyüyen, değişen yerleşimler, kent mimarisinin ömrünü kısaltmakta, beraberinde kent kimliği, kültürü ve tarihi de bu hıza ayak uyduramayıp zarar görmektedir. Mimarlık eğitimine yeni başlamış öğrenciler, bu döngünün ve kentin mimarlık tarihinde var olanın ne kadar farkındalar bu araştırmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında Ankara'daki üniversitelerde mimarlık eğitimini veren öğretim elemanları ve öğrencilerle yapılan çalışmalardan elde edilen veriler, mimarlık eğitimine başladıklarında öğrencilerin, yaşadıkları kentin mimarlık tarihine ilişkin çok az bilgiye sahip oldukları yönündedir. Bu çalışmada mimarlık öğrencilerinin mekânlarını deneyimleyerek, üreterek ve paylaşarak, yaşadıkları kentin tarihini zengin bir içerikle tanımalarını sağlarken, beraberinde mimarlık eğitimlerinin müze eğitimi ölçütleri ve yöntemleri ile desteklenmesi, öğrencilerin kentlilik bilinçlerinin geliştirilmesi amaç edinilmiştir. Mimarlık eğitiminin okul dışı çalışmalarla desteklenebileceği düşüncesinin ülkemizde ve dünyada gittikçe yaygınlaşmasının ve uygulama örneklerinin tespitinin yanı sıra okul dışı eğitim çalışmalarında çok geniş içeriğe sahip müze eğitiminin olanaklarının araştırılması bu çalışmaya yön vermiştir. Bu doğrultuda kent tarihi ile ilgili derslerin içerik ve kazanımları incelenerek mimarlık birinci sınıf öğrencileri için hazırlanan müze eğitimi paketinin uygulama bulguları; öğrencilerin müze eğitimi etkinliklerine gönüllü olarak ilgi ile katıldıkları, aktif rol aldıkları, eğitimi bilgilenmelerini, memnuniyetlerini ve tekrar katılma isteklerini ifade ederek tamamladıkları şeklindedir. Fakültelerdeki kentlerin mimarlık tarihine ve kente dair derslerin örgün eğitim programındaki içerikleri, mimarlık eğitiminin okul dışı faaliyetleri kapsamında müze eğitimi çalışmaları ile desteklenebilir, her kent için bu çalışmaya benzer yeni uygulamalar araştırmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
In the present century, the superhuman speed and its effect to social life, growing and changing settlements in a short time, are shortening the life of the urban architecture. Meanwhile the identity, the culture and the history of city cannot keep pace with this speed and is being damaged as a result of this. The kick-off point of this study is the scale of awareness of students who have just started architectural education about this cycle and the content of the architectural history of the city. The data obtained from the studies conducted with the teaching staff who teaches in the architectural departments of universities in Ankara and their students are so that the students have little knowledge about the history of architecture in the city where they live in, when they begin their architectural education. The aim of this study is to provide a wide content about the urban history of cities in which the architecture students live, by experiencing the places, producing and sharing among them. It is also a part of aim that the urban consciousness of architecture students shall improve while supporting the architectural education with museum education scales and methods. The idea that the architectural education can be supported by informal studies is getting widespread in our country and in worlwide. Besides this idea, application samples and investigations about possibilities of museum education, which has a wide content in informal education, gave a direction to this study. Within this context, an education package had been prepared for first class of architecture students after examination of the contents and outcomes of courses about urban history. The first findings of this education package is resulted with voluntary participation to museum education activities by taking an active role and the students informed that they satisfied on the education and wished to participate again. The contents of faculty courses in the formal education program about the cities and architectural history of the cities can be supported by museum training activities within the scope of the informal activities of architectural education and new applications, researches, which are similar to this study, can be done for each city.