Küresel ve ulusal sermayeye entegrasyon bağlamında Konya sanayisinin sosyo- ekonomik imkânları
Socio-economic implementations of Konya industry in the context of global and national capital and integration
- Tez No: 548061
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TOPCUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sermaye, Küresel sermaye, Küreselleşme ve Entegrasyon, Ulusal sermaye, Yerel Sermaye, Konya, Konya sanayisi, Sermaye Akışkanlığı, Capital, Global capital, Integration, National capital, Konya, Konya industry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Bu çalışma“sermaye”,“sermayenin akışı”ve“Konya şehrinin bu akışta mekân ve önem olarak yerinin tespiti”ile ilgilidir. Sermaye kavramı gerek etimolojik gerek tarihi ve gerekse kavramsal olarak ele alınmıştır. Pre-kapitalist dönemde, kapitalist dönemde, modern dönemde, post modern dönemde, sermaye hem kavramsal olarak hem kendisini yeniden üretebilme kabiliyeti olan bir fenomen olarak, hem de kapitalist ekonomiyi taşıyan bir birikim olarak ele alınmıştır. Sermayenin akışı ve bu akışa yön veren iktisadi karar vericilerin,- girişimcilerin, sanayicilerin, tüccarların ve yerel yöneticilerin - eğitim, kültür yapısı, iş yaşamına ve finansal araçlara bakış açısı gibi insani unsurlarının, sermayenin seyyaliyetine etkisi ile ilgilidir. David Harvey, Sermaye Muamması kitabında“Sermaye, kapitalist olarak adlandırdığımız bütün toplumların siyasi gövdesine hayat veren kandır.”Diyor. Sermaye, ülkelerden ülkelere, sektörlerden sektörlere, ülkelerden şehirlere durmadan akış halindedir. Teknolojik gelişmeler, internetin imkânları, dünyayı, coğrafi, kültürel ve siyasi alanda olduğu gibi, ekonomi ve finans alanında da küresel bir bütünlüğe doğru hızla dönüştürmektedir. Üretimin dört unsurundan biri olan, -diğerleri toprak, emek, teşebbüs- sermayenin akışkanlığı, zamana, mekânlara, kaynak ülkelere, sermayeyi talep eden ülkelere ve karlılık, sürdürülebilirlik, kriterlerine göre farklılık göstermektedir. Sermayeyi diğer üretim faktörlerinden ayıran ve önemli kılan içinde taşıdığı seyyaliyet ve bu akımdan doğacak yeniden kazanma ve yeniden birikme özelliğidir. Sermaye hareketlerinin önünde duran en yeni ve önemli alternatiflerden biri şehir ekonomileridir. Bu bağlamda şehirlerin sosyo-ekonomik göstergeleri ve iç - dış sermaye girdisi uman şehir ekonomilerinin, iktisadi karar verici mercilerinin eğitimleri, yatırım alışkanlıkları, kullanabildikleri finansal araçlar, büyüme iştahları, sosyo-kültürel davranış kalıpları sermaye seyyaliyeti için oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu doktora çalışması, genelde şehir ekonomilerinin, özelde Konya şehrinin, ulusal ve küresel sermaye ile entegrasyon imkanı olup olmadığına odaklanmıştır. Bu bağlamda, finansal akışkanlığın bir durağı olup olamayacağının anlaşılabilmesi için, Konya şehrinin demografisi, iktisadi varlıkları, sanayi alt yapısı, imkânları, yatırım potansiyeli, iktisadi karar vericilerin sosyo-kültürel kodları, gibi sermaye akışkanlığını etkileyen tüm unsurları kayda geçirilmiştir. Çalışmanın amacı Alman coğrafyacı Christaller“ in ”merkezi şehir" kavramına uygun bir şekilde, büyüme eğiliminde bir kent olan Konya'nın ulusal ve küresel sermaye ile olan entegrasyonunda taşıdığı fiziki, iktisadi, beşerî, sermaye imkânlarının tespit edilmesidir. Bu imkânların tespiti için kaynak taramaları, istatistikî bilgiler ve alan çalışması yapılmıştır. Nitel araştırma olarak planlanan çalışma esnasında Konya sanayisi sektörel bölümlere ayrılmış, her sektörde faaliyet gösteren tüccar ve üreticilere finansal davranış kodlarını tespit edecek sorular sorulmuş ve cevaplar analiz edilerek sonuç ve öneriler üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study is about“capital”,“flow of capital”, and“determining the significance of Konya in this flow for its location and importance”. The concept of“capital”has been covered etymological, historical, and conceptual. Capital is studied as a concept, as a phenomenon able to reproduce itself, and as a fund carrying the capitalist economy during the pre-capitalist, the capitalist, the modern, and postmodern era. The flow of the capital and the influence of financial decision makers (entrepreneurs, industrialists, traders, and local administrators) who are directing this flow and their impact and perceptions of humanitarian elements such as education, cultural structure, business life, and the perspective of financial instruments related the mobility of capital are studied in depth. In his book“The Enigma of Capital and the Crisis of Capitalism”, David Harvey states that“capital is the blood that gives life to the political body of all capitalist societies.”Capital is constantly on the flow from countries to countries, from sectors to sectors, and from countries to cities. Like in culture and politics in the field of finance and economy too, technological enhancements, the possibilities of the Internet rapidly turn the world into a global unity. One of the four elements of production, among soil, labor, and enterprise, is the flow of capital differing according to criteria such as time, places, source countries providing and countries demanding capital, profitability, and sustainability. What distinguishes capital from other production factors and making it more important is its inherent feature of liquidity and its ability to regain and re-accumulate. One of the newest and most important alternatives to capital flows are city economies. In this context, socio-economic indicators of cities and city economies expecting internal and external capital influx, the educational level of economic decision makers, investment habits, financial instruments at hand, growth appetites for growth, socio-cultural behavior patterns are all of immense importance for the flow of capital. The present doctoral study focuses on whether urban economies, in particular Konya, can be integrated with national and global capital. In this context, in order to understand whether Konya could be a stop for capital flow, all features with an impact on the flux of capital such as demographics, economic assets, industrial infrastructure, opportunities, investment potential, socio-cultural codes of economic decision-makers, etc., are recorded. The aim of the present study is to determine the physical, economic, human, capital opportunities of Konya, a city growing tendency according to the“Zentralen Orte (central place)”concept of Walter Christaller, a German geographer, in its integration with national and global capital. In order to determine these opportunities, survey of the data produced by local information sources, statistical information, and field studies were conducted. During the study, planned as a qualitative research, the Konya industry was divided into sectoral sections and the businessmen and producers operating in each sector were asked questions in order to determine their financial behavior codes and the answers were analyzed and thus results and suggestions were elicited.