Türkiye'de sağlık turizminin ekonomik potansiyeli ve vergi düzenlemeleri
Economic potential and tax regulations of health tourism in Turkey
- Tez No: 548159
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NÜKET KIRCI ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Turizm, Finance, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, SWOT analizi, Vergi düzenlemeleri, Health Tourism, SWOT Analysis, Tax Regulations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tüm dünya ülkeleri için turizm, milli gelire olan katkısı, sağladığı döviz gelirleri, istihdam ve ödemeler dengesine olan katkısıyla çok önemli bir sektördür. Uluslararası açıdan turizm, ülkelerin refah seviyelerine olumlu katkılar sağlar. Döviz rezervelerini arttrıcı etkisiyle ülkeler için adeta bacasız sanayidir. Günümüzde turizm denilince akla deniz, kum, güneş gelirken insan ihtiyaçları, teknolojik alanda gelişmelere bağlı olarak artan olanaklar ve diğer tüm faktörler turizmde alternatif türlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu alternatif turizm türlerinin başında ''sağlık turizmi'' gelmektedir. Son yıllarda tüm dünyada gelişen sağlık turizmi tüm ülkelerin önem verdiği bir hizmet sektörü haline gelmiştir. Çalışmamızda Türkiye'de sağlık turizminin ekonomik potansiyeliyle buna bağlı olarak yapılan vergi düzenlemeleri ve teşvikler diğer ülkelerle karşılaştırılarak güçlü, zayıf yönleri, fırsatlar ve tehditler SWOT analizi yardımı ile değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
It is a fact that tourism is a crucial sector thanks to its contribution in domestic income, inflow of receipts, employment and balance of payment. Internationally, tourism can also influence welfare level of countries positively. Due to its impacts on increments on foreign currency reserves, tourism is called as smokeless industry. Nowadays, while tourism refers to sea, sun and beach; the new opportunities, created by technological developments, reveal new alternative types of tourisms.“Health tourism”takes the lead of this alternative tourism types. In recent years, health tourism becomes a vital service sector for all countries. In this study, by the help of SWOT analysis, health tourism's economical potentials, tax regulations and promotions will be compared for Turkey and other countries in terms of pros and cons, opportunities and threats.