Dejeneratif lomber dar kanalda yapılan dinamik ve rijit enstrümantasyonun klinik-radyolojik sonuçlarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 548278
  2. Yazar: EYÜP VAROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET REŞİD ÖNEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber dar kanal, PEEK rod, dinamik enstrümantasyon, Lumbar spinal stenosis, PEEK rod, dynamic instrumentation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç:Lomber spinal stenoz, spinal kanalın veya nöral foramenin daralmasına ve nöral elemanlarının sıkışmasına bağlı olarak nörojenik klodikasyon veya radiküler ağrıdan oluşan bir klinik sendrom olarak tanımlanmaktadır.Cerrahi tedavinin temelini ise nöral yapıların dekompresyonu oluşturmaktadır. Bazı durumlarda ise, transpediküler enstrümantasyon ve füzyon eklenebilir. Bu çalışmamızda, peek rod veya titanyum rod kullanılarak lomber enstrümantasyon uygulanan lomber spinal stenoz hastalarının preoperatif ve postoperatif, klinik ve radyolojik olarak araştırılması ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:Bu çalışmada Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinde Ocak 2015 - Şubat 2018 yılları arasında posterior lomber transpediküler stabilizasyon uygulanan 293 adet hastanın dosyaları geriye dönük olarak incelenmiştir. Çalışma kriterlerini karşılamayan hastalar çalışma dışı bırakılmış ve lomber dar kanal ve/veya lomber dejeneratif hastalık nedeniyle posterior lomber transpediküler stabilizasyon uygulanan ve kriterleri karşılayan 127 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Kullanılan rod çeşitlerine göre dinamik ve rijit olarak iki gruba ayrılan hastalar postop klinik ve radyolojik olarak çeşitli parametreler ile karşılaştırılmıştır. Bulgular:Her iki grupta demografik veriler, cerrahi veriler, VAS-ODI verileri ve radyolojik veriler dikkatle incelenmiştir. Rijit grupta 63 hasta, dinamik grupta 64 hasta bulunmakta ve olgularımızın yaşları 30-78 arasında olup yaş ortalaması 56,44'dür. Olguların 99'u kadın, 28'i erkekti.Her iki grup demografik veriler açısından incelendiğinde iki grup asında anlamlı farklılık izlenmedi. Postop değerlendirmelerde ise VAS ve ODI de, preopa göre anlamlı azalma görüldü ancak iki grup arasından anlamlı fark izlenmedi. Operasyon süresi, takip süresi, opere edilen mesafeler, yatış süresi, psödoartroz ve füzyon aşısından iki grup arasında fark izlenmedi.Total ve segmental ROM için ise, harekete daha fazla izin veren dinamik grupta etkilenme daha azdı. DYİ için preop iki grup arasında fark yok iken, postop uzun dönemde rijit grupta daha iyi korunduğu görüldü. FY için ise preop ve erken postopta iki grup arasında fark olmamakla birlikte, uzun dönemde FY dinamik grupta daha iyi korunmaktadır. Uzun dönem takiplerde, rijit grupta 19 olguda KSH gelişirken, dinamik grupta sadece 9 hastada KSH geliştiği görülmüştür. Yani, Rijit grupta anlamlı düzeyde KSH gelişme ihtimali daha yüksek diyebiliriz. Sonuç:PEEK rod sistemleriyle ilgili erken deneyim; fizyolojik omurga hareketini, artan füzyon hızlarını, minimum komplikasyonları, azalan komşu segment dejenerasyonunu ve biyomekanik uyumu göstermiştir. Her ne kadar uzun vadeli çalışmalar hala bekleniyorsa ve PEEK sistemlerinin maliyeti muhtemelen bir engel olsa da, bu sonuçlar PEEK rod ve diğer dinamik sistenlerin spinal cerrahide kullanımı için önemli bir yer tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Lumbar spinal stenosis is defined as a clinical syndrome consisting of neurogenic claudication or radicular pain due to narrowing of the spinal canal or neural foramina and compression of the neural elements.The basis of surgical treatment is the decompression of neural structures. In some cases, transpedicular instrumentation and fusion may be added.In this study, we aimed to investigate and compare lumbar spinal stenosis patients who underwent lumbar spinal stenosis using peek rod or titanium rod, preoperatively and postoperatively, clinically and radiologically. Materials and Methods: In this study, files of 293 patients who underwent posterior lumbar transpedicular stabilization between January 2015 and February 2018 at Umraniye Training and Research Hospital Neurosurgery Clinic were retrospectively analyzed.The patients who did not meet the study criteria were excluded from the study and retrospectively evaluated 127 patients who underwent posterior lumbar transpedicular stabilization due to lumbar narrow canal and / or lumbar degenerative disease.Patients were divided into two groups as dynamic and rigid according to rod types and compared with various parameters postop clinical and radiological. Results: In both groups, demographic data, surgical data, VAS-ODI data and radiological data were examined carefully. There were 63 patients in the rigid group and 64 patients in the dynamic group, and the ages of our patients were between 30-78 years and the mean age was 56.44. 99 of the cases were female and 28 were male. When the two groups were examined in terms of demographic data, no significant difference was observed between the two groups. In postop evaluations, VAS and ODI were significantly decreased compared to preoperative levels but no significant difference was observed between the two groups. There was no difference between the two groups in terms of operation time, follow-up time, operated distance, length of stay, pseudoarthrosis and fusion vaccine. For the total and segmental ROM, the dynamic group that allowed more movement was less affected.While there was no difference between the two groups for disc height index, it was observed that the rigid group was better protected in the postoperative long term.For the foraminal height, although there is no difference between the two groups in the preop and early postoperative period, long term foraminal height is better protected in the dynamic group.In long-term follow-up, 19 patients developed adjacent segment disease in the rigid group, while only 9 patients developed adjacent segment disease in the dynamic group. In other words, we can say that the probability of developing adjacent segment disease in the rigid group is higher. Conclusion: Early experience with PEEK rod systems; showed physiological spine movement, increased fusion rates, minimum complications, decreased adjacent segment degeneration and biomechanical compliance. Although long-term studies are still to be expected and the cost of PEEK systems is likely to be an obstacle, these results play an important role in the use of PEEK rods and other dynamic cysts in spinal surgery.