TMS 11 inşaat sözleşmeleri ve TMS 18 hasılat standartlarının, TFRS 15 müşteri sözleşmelerinden hasılat standardı ile karşılaştırılarak değerlendirilmesi
TAS 11 construction contracts and IAS 18 revenue standards by comparison with TFRS 15 customer contracts
  1. Tez No: 548314
  2. Yazar: EMİNE ACER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA PAMUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hasılat, TMS 11, TMS 18, TFRS 15, Revenue, TAS 11, TAS 18, TFRS 15
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Finansal tablolar incelenirken üzerinde durulan en önemli kalemlerden birisi net dönem karıdır. Net dönem karı bir sonuç hesabıdır ve en önemli bileşeni de hiç şüphesiz ki hasılattır. Dolayısıyla, hasılata ilişkin muhasebe politikaları şirketin performansının sunumu ve değerlendirilmesi anlamında önem taşımaktadır. Hasılat, farklı standartlara göre farklı şekillerde hesaplanmıştır. TMS 11 İnşaat Sözleşmeleri, inşaat sözleşmelerine ilişkin gelir ve maliyetlerle ilgili muhasebe uygulamasının açıklanması ile ilgilidir. TMS 18 Hasılat; Mal satışları, hizmet sunumları ve işletme varlıklarının başkaları tarafından kullanılmasından sağlanan faiz, isim hakkı ve temettüler ile ilgili işlem ve olaylardan kaynaklanan hasılatın muhasebeleştirilmesinde uygulanmaktadır. 28 Mayıs 2014 tarihinde yayımlanan“TFRS 15 Müşterilerle Yapılan Sözleşmelerden Doğan Hasılat Standardı”hasılat kavramına mevcut TMS 11 ve TMS 18'den farklı bir bakış açısı getirmektedir. Hasılatın kazanılmasını edim yükümlülüğünün gerçekleştirilmesine bağlayan standart, bu koşulun zamanın belirli bir noktasında veya zaman süresince olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilebileceğini belirtmektedir. Ayrıca standart, hasılatın ne zaman ve ne tutarda muhasebeleştirileceğini belirlemek için, müşteriyle yapılan sözleşmeye dayalı ve kontrolün transferine odaklanan beş aşamalı bir model içermektedir. Standardın bir diğer önemli noktası ise hasılat kayıtlarında gerçeğe uygun değer kavramı yerine“işlem fiyatını”dikkate almasıdır. Bu çalışmanın amacı; TMS 11 ve TMS 18 Hasılat standartlarının ilgili örneklerle açıklanarak, yeni hasılat standardı TFRS 15 Müşterilerle Yapılan Sözleşmelerden Doğan Hasılat standardının örneklerle açıklanarak aradaki temel benzerlik ve farkların açıklanmasını sağlamaktır. Çalışmanın hazırlanmasında literatür taraması yapılmış, TFRS 15 Müşterilerle Yapılan Sözleşmelerden Doğan Hasılat standardı" hasılat kavramına mevcut TMS 11 ve TMS 18'den farklı muhasebeleştirme ilkeleri getirmiş olduğu ilgili örneklerle açıklanmıştır. TFRS 15 Müşterilerle Yapılan Sözleşmelerden Doğan Hasılat standardı uygulayacak işletmelerin bu konuda bilgi sahibi olmaları, standardın uygulanması açısından faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
When examining the financial statements, one of the most important items is net income of a period. Net period profit is a conclusion account and undoubtedly the most important component is net Profit. Therefore, accounting policies related to revenue are important in terms of present and evaluate the performance of the company. The yield was calculated in different ways according to different standards. TMS 11 Construction Contracts relate to the disclosure of accounting practice related to income and costs related to construction contracts. TMS 18 Revenue; The sales of goods, service offerings and interest generated by the use of the business assets by others are applied in the recognition of revenue from transactions and events related to the right to name and dividends. TFRS 15 Revenue from Contracts with Customers published on May 28, 2014 brings a different perspective to revenue concept from existing TAS 11 and TAS 18. The standard related with the acquisition of revenue to the realization of the performance obligation states that this condition may be realized in two different ways, at a certain point in time or for the duration of time. In addition, the standard includes a five-stage model that focuses on contractual and control transfer with the client to determine when and in what amount revenue is recognized. Another important point of the standard is that it considers the“transaction price”instead of the fair value concept in revenue records. The purpose of this study is; TMS 11 and TMS 18 Revenue is explained with the relevant examples and the new revenue standard is explained with the examples of TFRS 15 Revenue from Contracts with Customers by means of examples. The literature review was done in the preparation of the study and TFRS 15 Revenue from Contracts with Customers was explained with the related examples which are different from TMS 11 and TMS 18. TFRS 15 will be useful knowledge for companies to implement the Revenue from Contracts with Customers standard in the application of this standard.