Çalışma yaşamında kurulan etkili iletişimin çalışanların iş ve yaşam kaliteleri üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research on determining the effect of effective communication on work and life quality of employees
  1. Tez No: 548371
  2. Yazar: GÜLNUR SULTANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCA SÜRGEVİL DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, iletişim, örgütsel iletişim, iş yaşam kalitesi, Organization, communication, organizational communication, work related quality of life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, örgütsel iletişimin iş yaşam kalitesine etkisini Azeri çalışanlar özelinde ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Toplam 183 Azeri katılımcı ile gerçekleştirilen araştırmada İş Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Örgütsel İletişim Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, erkeklerin iş yaşam kalitesinin alt boyutlarından İnisiyatif ve İletişim Kopukluğu algılarının kadınlara göre daha olumlu olduğunu, 25 yaş altındakilerin genel iş yaşam kalitesi düzeyi ile Yönetici Desteği ve İlham Verici Çalışma Ortamı algılamalarının 25 yaş üzerindekilere göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca daha düşük gelire sahip olanların İnisiyatif ve İletişim Kopukluğu algılamaları daha yüksek gelire sahip olanlara göre daha olumsuzdur. 5 yıldan fazla kıdeme sahip olanların Yönetici Desteği algılamaları ise 1 yıldan faz kıdeme sahip olanlara göre daha olumludur. Örgütsel iletişime yönelik bulgularda ise erkeklerin ve 25 yaş üstündekilerin İletişim İklimi algılamalarının kadınlara ve 25 yaş altındakilere göre daha olumlu olduğu görülmüştür. Araştırmanın temel sorusunu oluşturan örgütsel iletişim ile iş yaşam kalitesi ilişkisi de incelenmiş ve örgütsel iletişim ile iş yaşam kalitesi arasında pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca örgütsel iletişimin alt boyutlarından İletişim Yeterliliği ve İletişim İklimi'nin iş yaşam kalitesini pozitif, Bölümler Arası İletişim'in ise negatif etkilediği görülmüştür. İletişim Araçları ise iş yaşam kalitesini etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effect of organizational communication on quality of life in Azerbaijani employees. A total of 183 Azerbaijani employee participated and the Quality of Life and Organizational Communication Scale were used in this study. The findings of the study show that male participant's perceptions of Initiative and Communication, which are sub-dimensions of work quality of life, are more positive than female participants, and the general quality of work life, Manager Support and Inspirational Working Environment perceptions of participants who are under the age of 25 are higher than those of above the age of 25. Moreover, the perception of Initiative and Communication of those with lower income is more negative than those with higher income. Manager Support perceptions of those who have seniority more than 5 years are more positive than those who have less than 1-year seniority. In terms of organizational communication, it was seen that Communication Climate perceptions of male and those over 25 years of age were more positive than female and under 25 years of age participants The relationship between organizational communication and workrelated quality of life, which constitutes the main question of the study, was also examined and it was found that there was a positive relationship between organizational communication and work-related quality of life. In addition, Communication Competence and Communication Climate, which are subdimensions of organizational communication, have a positive effect on workrelated quality of life, while Inter-departmental Communication has a negative effect. Communication Tools does not affect the work-related quality of life.