Klasik Türk şiirinde marjinal bir üslup olarak küfürlü söyleşme
Spring display as a marginal style in classical Turkish poetry
- Tez No: 548411
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ESAT HARMANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, sövgü, mahfil, Classical Turkish literature, swearing, group
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
Estetik kurallar içerisinde güzeli ve güzellikleri anlatma amacı güden şairlerin belirli kelime kadrosu, anlam dünyası, mazmunlar vs. gibi unsurlarla oluşturulan klasik şiir, sanat gayesi amacıyla yüzyıllardır geleneğe saygı çerçevesi içerisinde şairler tarafından şiirlerde terennüm edilmiştir. Bazı dönemlerde ise geleneğe ve sanat kaygısına karşı şairlerin içinde bulundukları tarihî dönem ve koşullar dolayısıyla marjinal bir söylemin ortaya çıktığı görülür. Klasik Türk edebiyatı içerisinde insanın sıra dışı davranışı ve tepki mekanizması olan küfürle ilgili oldukça fazla manzûm metin bulunmaktadır. Bu manzûm metinlerin tamamında fark edilen ilk tema ise birey olarak insanın karşılaştığı maddi ve manevi sorunlara karşı vermiş olduğu tepki olarak küfrü kullanmasıdır. Klasik edebiyatta bazen hicv, bazen hezl başlığı altında ele alınan bu küfürlü manzûmeler, bazense herhangi bir türe tabi tutulmadan, şairler tarafından eğlence amaçlı veya muhatabını aşağılamak amacıyla kaleme alınmıştır. Şairlerin amacı ne olursa olsun zaman içerisinde marjinal söylem, onları kendileri ile benzer özelliklere sahip başka şairler ile bir araya getirmiş ve sonuçta ortaya mahfiller çıkmıştır. Kullandıkları ortak dil ile birlikte aynı karakter özelliklerine sahip olan bu şairler ortak düşmanlıklar da edinerek küfür içerikli şiirler oluşturmuşlardır. Çalışmada 16. yüzyıldan başlamak üzere 19. yüzyıla kadar geçen evrede kendi aralarında aykırı bir dil geliştirerek birbirlerine karşı marjinal bir dil ile küfür yönelten üç ayrı mahfil ele alınmıştır. Bu mahfillerde bulunan şairlerin hepsinin ortak konumları, ortak değerleri ve ortak düşmanları bulunmaktadır. Çalışmamızın nihaî hedefi bahsedilen bu ortak noktalar ile dar bir alanda mahfil oluşturarak marjinal bir söylem geliştiren şairlerin küfür kullanarak oluşturdukları dili incelemek ve edebiyat tarihindeki yerini belirlemek olacaktır.
Özet (Çeviri)
At aesthetic rules courses beautiful and the beauties of the poets of the purpose of describing the specific word staff, the world of meaning, mazmuns etc. The classical poetry created by such elements has been revealed in poems by poet within the frame of respect for tradition for centuries. In some periods, a marginal discourse emerged due to the historical period and the conditions in which poets were against the tradition and art anxiety. In classical Turkish literature, there are quite a lot of manuscripts about the most natural behavior of man, the most natural reaction mechanism, blasphemy. The first noticed theme in all of these texts is the use of censure as a reaction to the material and spiritual problems that a person confronts. In classical literature these polemical poems, which are sometimes treated as satirical or hezl, sometimes under the heading of the poem, have not been subject to any kind of occasion, but have been received by poets for entertainment purposes or to humiliate their party. Regardless of the purpose of the poets, in time, marginal discourse has brought them together with other poets who have similar characteristics to themselves, and eventually they have emerged. These poets have the same character with the common language they use. In the study, in the period from the 16th century until the 19th century, We have tried to explain the three different guppies that lead to a blasphemy against each other by developing a contradictory language among themselves. All of the poets in these groups have common points, common values and common enemies. One of the reasons that brings together the poets in the group are historical and social events occurring over time. The ultimate goal of our study will be to examine the language of poets who have developed a marginal discourse by creating a group in a narrow space with these common points and to determine the place in literature history.