Bitlis ve Tatvan yöresinde kesilen hayvanlarda Sarcosporidiosis'in yayılışı
Diffusion of sarcosporidiosis on slaughtered animals at Bitlis and Tatvan region
  1. Tez No: 54850
  2. Yazar: SAFİYE KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RİFAT CANTORAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koyun, keçi, sığır, Sarcosporidiosis, Sheep, goat, cattle, Sarcosporidiosis
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
II oz Bu çalışma, Bitlis ve Tatvan yöresinde kesilen hayvanlarda Sarcosporidiosis'in yaygınlığını araştırmak, yörede hazırlanıp tüketime sunulan et ürünlerinde parazitlerin bulunup bulunmadığını tespit etmek ve Sarcosporidiosis'ten sorumlu türleri ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Hayvan sayısının oldukça fazla olduğu Bitlis ve Tatvan yöresinde parazitlerin yaygınlığı üzerine şimdiye dek herhangi bir araştırma yapılmamış olması bu çalışmanın yapılmasını teşvik etmiştir. Araştırmada Bitlis ve Tatvan Belediye Mezbahaları ile Tatvan E.B.K.'nda kesilerek tüketime sunulan sığır, koyun, keçi etleriyle, sucuk, salam, sosis, kıyma, İnegöl köfte ile lahmacun etleri materyal olarak incelenmiştir. Sarcocyst'lerin mikroskopik kistlerini görmek için Erber'in Tripsin metodundan yararlanılmıştır. Sarcosporidiosis'le enfeksiyon yüzdesi keçi etlerinde % 85, sığır etlerinde % 78 ve koyun etlerinde % 52 oranında tespit edilmiştir. Et ürünlerinden sucuklarda % 53 oranında enfeksiyona rastlanırken, sosis ve salam numunelerinde enfeksiyon tespit edilememiştir. Keçilerde en baskın tür S. capracanis, sığırlarda S. bovicanis (S. cruzi), S. bovihominis (S. hominis) ve S. bovifelis (S. hirsuta), koyunlarda S. ovicanis (S. tenella) olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSRACT In this working, at Bitlis and Tatvan regions, diffusion of Sarcosporidiosis on slaughtered animals is researched. Whether the mixing of parasitic parts to meat products is established. Target is exposing the caused kinds to Sarcosporidiosis. Our starting point was been that there was no any research about existing parasites in Bitlis and Tatvan region although large number of animals. At research, sausage, salami, frankfurter, mincing, İnegöl meatball, lahmacun meats from cattle, sheep and goat which slaughtered in Bitlis and Tatvan municipality slaughterhouses are used. For microscobic cysts of Sarcocyst is used Tripsin method of Erber. The infection percent is established as; goat meals 85 %, cattle meats 78 % and at ship meats 52 %, infection percent is found 53 % in meat product but in frankfurter and salami is not found. The most superior kind is established at goats, S. capracanis and S. tenella, catties, S. bovicanis (S. cruzi), S. bovihominis (S. hominis) and S. bovifelis (S. hirsuta), ships S. ovicanis (S. tenella).