Trikomoniyaz tanısında doğrudan mikroskopi, kültür, lateks aglütinasyon, Dot-immunobinding assay ve ELISA yöntemlerinin karşılaştırılması
The Comparison of direct microscopic examination, cultivation, latex agglutination, Dot-immunobinding assay and ELISA methods for diagnosis of trichomoniosis
  1. Tez No: 54849
  2. Yazar: SULTAN TANRIVERDİ (SÖNMEZ)
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KADRİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Modifiye Diamond TYI-S-33, Trichomonas, Doğrudan Mikroskopta İnceleme, Lateks Aglütinasyon, Dot-immunobinding assay. Enzyme Linked Immunosorbent Assay, Modified Diamond TYI-S-33, Trichomonas, Direct Microscopic Examination, Latex Agglutination, Dot-immunobinding assay, Enzyme Linked Immunosorbent Assay
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
TRIKOMONIYOZ TANISINDA DO?RUDAN MİKROSKOBİ KÜLTÜR, LATEKS AGLÜTİNASYON, DOT-İMMUNOBİNDİNG ASSAY ve ELISA YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÖZ Çalışmada, vajinal akıntı ve kaşıntı yakınması olan 150 ve bu gibi şikayetleri bulunmayan 20 kadından alınan örnekler kullanılmıştır. Hastalardan alınan örnekler, iki farklı besiyerine ekilmiş ve bu besiyerlerinin T.vaginalis üretmekteki duyarlılıkları karşılaştırmıştır. Modifiye Diamond TYI-S-33 besiyeri %100 ve Trichomonas oxoid (CM 161) besiyeri %80 duyarlı bulunmuştur. Ayrıca, örnekler; doğrudan mikroskopta inceleme (DMİ), lateks aglütinasyon (LA), dot-immunobinding assay (DİBA) ve enzyme linked immunosorbentassay (ELISA) yöntemleriyle incelenmiştir. Yöntemlerin sonuçları karşılaştırılırken, duyarlılık ve özgüllük için referans olarak, modifiye Diamond TYI-S-33 besiyerindeki üreme esas alınmıştır. Duyarlılık ve özgüllükleri sırasıyla; DMİ'nin %60 ve %100, LA'nın %86.7 ve %96.0, DIBA'nın %93.3 ve %98.7 ve ELİSA'mnki ise %100 ve %96.7 olarak bulunmuştur. Sonuçların Mc Nemar's X2 testi ile istatistiksel analizleri yapıldığında; kültürle aralarındaki fark; DMİ ve ELISA için önemli bulunurken (P0.05). Buna göre; trikomoniyoz düşünülen, DMİ yöntemiyle negatif bulunan olgulara kültür yapılmasının ve antijen arayan yöntemlerden dot-immunobinding assay yönteminin; hızlı, basit, ekonomik ve daha güvenilir bir yöntem olması nedeniyle kullanılmasının uygun olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE COMPARISON OF DIRECT MICROSCOPIC EXAMINATION, CULTIVATION, LATEX AGGLUTINATION, DOT-IMMUNOBINDING ASSAY AND ELISA METHODS FOR THE DIAGNOSIS OF TRICHOMONIOSIS ABSTRACT In this study, 150 women patient who were suffering from vaginal discharge and itching, and 20 who did not have these problems, were used. The samples taken from these patients were cultivated in two different culture media, and the sensitivity of these culture media for the growth of T. vaginalis was compared. The sensitivity of the modified Diamond TYI-S-33 medium was 100% and that of Trichomonas oxoid medium 80%. In addition, these samples; were also examined using methods of direct microscopic examination (DME), latex agglutination (LA), dot-immunobinding assay (DİBA) and enzyme linked immunosorbent assay (ELISA). When comparing the results of the methods, the culture grown in the modified Diamond TYI-S-33 medium was used as a reference for sensitivity and specificity; the sensitivity and specificity of the DME was found to be 60% and 100%, that of the LA, 86.7% and 96.0%, that of the DİBA, 93.3% and 98.7% and that of the ELISA, 100% and 96.7%, respectively. When the data were analyzed according to Mc Nemar's X2 test, differences between the culture and DME and between the culture and ELISA were significant (P0.05). According to above findings, it is assumed that the cultivation and DİBA among antigens detecting methods should be used for the cases which were considered to be trichomoniosis, but found to be negative using DME. DİBA is advised because it is rapid, simple, economical and more reliable than other antigen detecting methods.