Ülke imajı ve ziyaret etme niyeti arasındaki ilişki: Leh ve Alman üniversite öğrencileri üzerinde bir araştırma
Relationship between country image and intention to visit: A research on Polish and German university students
- Tez No: 548510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ATÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İmaj, Ülke İmajı, Bilişsel imaj, Duygusal imaj, Ziyaret Etme Niyeti, Image, Country image, Cognitive image, Affective image, Intentiontovisit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bir kişiye, bir ürüne, bir yere veya bir ülkeye dönük inanç, tutum ve algılamaları ifade eden imaj kavramı, günümüzde sağlam bir pazarlama aracı olarak önem arz etmektedir. İmaj türlerinden en kapsamlısı olan ülke imajı; ülkenin insanlarını, ürünlerini, politikasını, tarihi ve kültürel varlığını, başka ülkeler ile ilişkilerini içeren bir bütündür. Ülke imajı tüketicilerin tatil yeri belirleme sürecinde çok önemli bir etken olarak ülkelerin bu konuda atılacak adımları planlamasına ışık tutmaktadır. Bu bağlamda ülke imajını oluşturan faktörlerin tespit edilmesi ve bu faktörlerin ziyaret etme niyeti üzerine etkisinin incelenmesi bu tez çalışmasının amacını ortaya koymaktadır. Tez çalışması kapsamında Türkiye'nin ülke imajının Türkiye'yi ziyaret etme niyeti ile ilişkisi araştırılmıştır. Katılımcılara yönelik veriler anket formu aracılığıyla Leh (Polonyalı) ve Alman üniversite öğrencilerinden toplanmıştır. Anket formu kolayda örnekleme tekniğine göre bırak-topla yöntemi ile uygulanmıştır. Kasım 2016 tarihinde başlayan veri toplama süreci Ocak 2017 tarihine kadar sürmüştür.Faktör analizi sonuçlarına göre bilişsel ülke imajını oluşturan faktörler gelişmişlik, siyasal imaj, hak ve özgürlükler, stratejik önem ve kültürel faktörler olarak isimlendirilmiştir. Analiz sonucunda ülke imajı faktörlerinin genel ziyaret niyetiyle ilişkisinin pozitif düzeyde ve anlamlı olduğu görülmüştür. Ayrıca çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre bilişsel ülke imajını oluşturan faktörlerden kültürel faktörlerin ve duygusal imaj faktörünün ziyaret etme niyeti üzerinde olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of image, which expresses beliefs, attitudes and perceptions towards a person, a product, a place or a country, is very important today as a powerful marketing tool. Country image which is the most comprehensive of these, refers to the country's people, products, policy, historical and cultural existence, the relationship with other countries. The image of the country as a very important factor for customers in the process of determining the destinationis also an important factor to be taken into consideration for the countries. In this context, determining the factors that constitute the country's image and examining the effect of these factors on the intention to visit is the purpose of this thesis. In this studyrelationshipof Turkey's country image and intention to visit to Turkey has been investigated. Datawere collected from Polish and German university studentsby a questionnaire usingconvenience sampling method.Data collection process, which started on November 2016, continued until January 2017. According to the results of factor analysis, the factors that constitute the country image are named as development, political image, rights and freedoms, strategic importance and cultural factors. As a result of the analysis, it was seen that the relationshipbetween country image factorsand visit intention was positive and significant.In addition, according to the results of multiple regression analysis, it was determined that cultural factors and affective image factor had a positive affect on the intention to visit.