İstanbul Proje Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi eğitim programı hakkında öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi-Beylikdüzü örneği
The evaluation of the teachers opinion about the education program of the İstanbul Project Special Training and Business Practice Center-example of Beylikdüzü
  1. Tez No: 548513
  2. Yazar: HİLAL ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAMİ SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozukluğu, proje okul, eğitim programı, program değerlendirme, Autism spectrum disorder, project school, educational program, program evaluation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Ülkemizde orta ve ağır otizmli bireylere meslek kazandırmak ve onları iş hayatına kazandırmak için sadece otizm spektrum bozukluğu tanılı çocuklara yönelik ülkemizde ilk ve tek eğitim veren Beylikdüzü Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi (Okulu) eğitim programını öğretmen görüşleri ile değerlendirmektir. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Beylikdüzü Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi'nde görevli 20 öğretmen oluşturmuştur. Nitel veri toplama tekniği ile ele alınan bu çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Veri çözümleme tekniği olarak betimsel analiz ve içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularında öğretmenlerin program hakkında görüşleri olumlu düşünceler teması, olumsuz düşünceler teması ve öneriler teması olmak üzere 3 tema altında toplanmıştır. Olumlu düşünceler temasında programın kazanımları, etkinlikler, programın öğrenci gelişimi üzerine etkileri, programda yer alan uygulayıcı görüşleri, beceri, program kapsamı, programa genel bakış ve ölçme-değerlendirme; olumsuz düşünceler temasında öğrenci, program ve ölçme-değerlendirme; öneri temasında da programa genel bakış ve etkinlikler alt kategorilerinden oluşmuştur. Sonuç: öğretmenlerin proje okulu olan Beylikdüzü Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi (Okulu) eğitim programına ilişkin görüşlerinin genel olarak olumlu olduğu sonucu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the educational program of Beylikdüzü Special Training and Business Practice Center (School) by means of the teachers' opinions, which is the first and only place in our country giving education for the children diagnosed with autism spectrum, in order to provide the individuals who are diagnosed with the middle and excessive autism with occupation and bring them into the business life. Method: In the research, the case study pattern, one of the qualitative research methods has been utilized. The research working group consists of twenty teachers working in Beylikdüzü Special Training and Business Practice Center. In this study, in which the qualitative data collection technique has been handled, the semi-structured interview technique is utilized. As the technique of data analysis, the descriptive analysis and the content analysis have been performed. Findings: The teachers' opinions as to the program have been collected under three themes: the theme of positive thoughts, the theme of negative thoughts and the theme of suggestions. In the theme of positive thoughts, the acquisitions in the program consists of the subcategories of the activities, the effects of the program on the students' progress, the opinions of the executors who have taken part in the program, skills, the scope of the program, the overview of the program and the assessment and the evaluation. The theme of negative thoughts consists of the subcategories of the student, the overview of the program and the assessment and the evaluation. The theme of suggestion consists of the subcategories of the overview of the program and the activities. Result: As a result, it has been found out that the opinions of the teachers concerning the educational program of the Project school, Beylikdüzü Special Training and Business Practice Center (School), have been generally positive.