Şizofreni hastalarında görsel sanatlar uygulamalarının sosyal işlevselliğe etkisi
The effects of visual arts apllications on social functions in patients with schizophrenia
- Tez No: 548525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDUHA SATIR KAYSERİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar uygulamaları, sanat eğitimi, şizofreni, sosyal işlevsellik
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç:Bu araştırmanın amacı, şizofreni hastalarının görsel sanatlar uygulamaları ile sosyal işlevselliklerine yönelik olumlu yada olumsuz etkilerinin incelenmesidir.Araştırmada Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde kayıtlı olan ve tedavileri devam eden 196 şizofreni hastasından araştırmaya 15 deney 15 kontrol gurubu olmak üzere, bilgilendirilmiş onay formu okutulmuş ve bilgilendirme beyanı gönüllü olarak kabul etmiş 30 şizofreni hastası oluşturmaktadır. Çalışmaya dahil edilme kriterleri, 18- 68 yaşları arasında olmak, araştırmaya gönüllü olarak katılarak testleri yanıtlayabilecek ve görsel sanatlar uygulamalarında yer alabilmektir. Böylece görsel sanatlar uygulamalarının hastaların sosyal işlevsellik becerilerine etkisi araştırılmıştır. Yöntem:Araştırmada deneysel model kullanılmıştır, deneysel model üzerinden ön test ve son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. 5 farklı istatistiksel analiz uygulanmıştır bunlar; Frekans, yüzde, pairedsample t testi, mannwhitney u testi, kruskalwallis h testleridir. Toplanan veriler ve analizler bilgisayarda SPSS for Windows 22.00 istatistik paket programı ile yapılmıştır. Bulgular:Elde edilen puanlara göre görsel sanatlar uygulamalarının sosyal işlevsellik becerilerine dağılımı, deney ve kontrol gurubundaki şizofreni hastalarındaki sosyal işlevsellik ön test puanları açısından aralarında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sosyal işlevsellik son test puanları açısından deney gurubu lehine anlamlı farklar bulunmuştur. Sonuç:Elde edilen sonuçlar ışığında görsel sanatlar uygulamalarının şizofreni hastalarının sosyal işlevselliklerine olumlu etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Görsel sanatlar uygulamalarının deney gurubundaki şizofreni hastalarında sosyal işlevselliklerinin geliştirilmesinde etkili olduğu saptanmıştır. Böylece hastaların öğrenme sürecine kazandırılması, kendilerini özgürce ifade etmeleri, sosyal beceri ve pratik hayatlarını kolaylaştırabilmelerine olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose:Theaim of thisresearch is to examine whether the visual arts applications have negative orpositive effects on the social functions of patients with schizophrenia. Of the 196 schizophrenic patients who are registered and continue to be treated at Erzurum Regional Training and Research Hospital, the Department of Communal Spiritual Health Center, 30 schizophrenic patients were involved in there search. 15 of them were set as the control group and 15 were experiment group. They were asked to read the in formed consent form and they voluntarily accepted the information declaration. The criteria to be involved into the study were to be between the ages of 18-68, to be able to participat in the research voluntarily and answer the tests and to be able to take part in the visual arts applications. In this way, the effects of the visual arts applications on the social function skills of patients were searched. Method: The experimental model has been used in the research,, pre-test and post-test control group pattern has been used through the experimental model. Five different statistical analyzes have been applied; frequency, percentage, paried sample t test, mann-whitney u test, kruskall-wallis h test. The collected data and analyzes have been carried outvby SPSS for Windows 22.00 statistical software package. Findings: According to the scores obtained, the has been no significant between the visual arts practices in terms of their distribution of social functionality skills and pre-test scores of social functioning in the schizophrenia patients who are in experimental and control groups, on the other hand; there have been significant differences in favor of the experimental group in terms of social functioning final test scores. Results: In the light of the results obtained, it has been concluded that visual arts practices have a positive effect on the social functioning of schizophrenia patients. İt has been determined that visual arts practices are effective in development of social functionality in schizophrenia patients who are in experimental group. Thus, it gives patients opportunity to gain the learning process, to express themselves freely, to facilitate their social skills and practical lives. KeyWords: Visual Arts Applications, Art Education, Schizophrenia, Social Functioning.