Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri ile motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between clasdroom management skills and motivations of classroom teachers
- Tez No: 548663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE VATANSEVER BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenleri, Sınıf Yönetim Becerileri, Motivasyon, Classroom Teachers, Classroom Management Skills, Motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetim becerileri ve motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma, sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetim becerileri ile motivasyonları arasındaki ilişki düzeyini incelemek amacıyla ilişkisel tarama modeliyle yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilindeki resmi ilkokullarında görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklem ise İstanbul ilinin Avcılar ve Esenyurt ilçesindeki ilkokullar arasından seçilmiş 27 ilkokulda görevli 450 sınıf öğretmenden oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Ergen (2016) geliştirdiği“Sınıf Yönetim Becerileri Ölçeği”ve Polat (2010) geliştirdiği“Öğretmen Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeğin birinci bölümünde verilere yönelik frekans ve yüzde dağılımı alınmıştır. Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetim becerileri ve motivasyon düzeyinin belirlenmesine ilişkin aritmetik ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Değişkenler arasında farklılığı ortaya koyabilmek için ikili karşılaştırmalarda dağılım normal olduğundan t testi, ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Farklılığın anlamlı bulunması durumunda Tukey testi uygulanmıştır. Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetim becerileri ölçeği genel ortalamaları ile öğretmen motivasyon ölçeği genel ortalamaları arasında orta düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between classroom management skills and motivations of classroom teachers. The research was conducted with relational screening model to investigate the relationship between classroom management skills and motivation of classroom teachers. The universe of the study is composed of primary school teachers working in the official primary schools in Istanbul. The sample consists of 450 primary school teachers from 27 primary schools in the districts of Avcılar and Esenyurt.“Classroom Management Skills Scale çeği developed by Ergen (2016) and 6 Teacher Motivation Scale”developed by Polat (2010) were used in data collection. In the first part of the scale, frequency and percentage distribution for the data were taken. Arithmetic mean and standard deviation were used to determine the classroom management skills and motivation level of the class teachers. In order to reveal the difference between the variables, the distribution was normal in the paired comparisons, and t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) was used to compare the groups of more than two variables. Tukey test was applied if the difference was significant. There is a moderately and positively significant relationship between the general average of classroom management skills scale of the class teachers and teacher motivation scale.