Design and implementation of a 400A industrial welding machine
400A endüstriyel kaynak makinesi tasarımı ve uygulaması
  1. Tez No: 548685
  2. Yazar: ERTUĞRUL KOCAAĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ark kaynak makinesi, darbe genişlik modülasyonu, tam köprü evirici, sabit akım, sabit gerilim, Arc welding machine, pulse width modulation, voltage source inverter, full bridge inverter, constant current, constant voltage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İnvertör tipi kaynak makineleri, büyüklükleri, hızlı tepkileri ve yüksek verim özellikleri nedeniyle kullanıcılar tarafından popüler hale getirilmekte ve tercih edilmektedir. İnvertör kaynak makinelerinde şebeke sinyali rektifiye edilir ve hat voltajı yüksek frekanslarda anahtarlanır. Güç yüksek frekanslı transformatörün sekonder tarafına aktarılır. Sekonder tarafta tekrar doğrultma devresi vardır. Düzeltmeden sonra, akım regülasyonu için bir filtre indüktörü kullanılır. Filtrelenmiş voltaj kaynak elektrodu ve iş parçası arasında uygulanır. Primer taraftaki yarı iletken anahtarların görev döngüsü kaynak akımını ayarlar. Bu tezde 17.2 kW invertör tipi kaynak makinesi için simülasyon, güç ve kontrol devresi tasarımı ve deney sonuçları sunulmaktadır. Çalışma, Linkas Teknoloji AŞ ile iş birliği ile yapılmıştır. Çalışmada tam köprü topolojisi kullanıldı ve simülasyon programının akıllı kontrol uygulaması ile kaynak makinesinin kontrolörü tasarlandı. Daha sonra kontrolör modellenmiştir ve gerçek devrede test edilmiştir. Son olarak, deney sonuçları sunulmaktadır. Deney sonuçları simülasyon sonuçlarıyla iyi bir uyum içerisindedir.
Özet (Çeviri)
Inverter based welding machines are getting popular and favored by users due to their size, fast response and high efficiency properties. In inverter welding machines, grid signal is rectified, and the line voltage is switched at high frequencies and the power is transferred to the secondary side of a high frequency transformer. There is again rectifier circuit in secondary side. After rectification, a filter inductor is used for current regulation. The filtered voltage is applied between welding electrode and work piece. The duty cycle of the semiconductor switches in primary side adjusts the weld current. In this thesis, 17.2 kW welding machine is designed and implemented. The designed machine is a part of project of generate new generation of welding machine in cooperation with Linkas Teknoloji AŞ. A full-bridge topology is used, and smart control tool of simulation program is used to design the controller for welding machine. Then the controller was modelled and tested. The results of simulation were used to program the digital signal processor unit in real circuit. Finally, experimental results are presented. Experimental results are in good agreement with simulation results.