Karikatür (Çizgi roman) yoluyla yabancı dil öğretimi
Foreign language teaching through comics
- Tez No: 548704
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİK BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: karikatür, karikatürlerle dil öğretimi, karikatürlerle desteklenen yöntemler, karikatür kültür ilişkisi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Amaç: Dün, bugün, yarın bağlamında dil öğretimi merkezinde birçok disiplin alanını kapsayan ve kontrollü bir şekilde sanatla birleşen kitle iletişim aracı olan çizgi karakterlerin metinlerle bir araya gelerek, bu çalışmada eğitimin daha kısa bir süreçte daha işlevsel ve daha etkin olarak bu çalışmada ele alınması sağlanmıştır. Yöntem: Dil öğretimine yönelik çeşitli yöntem ve yaklaşımlar kullanılmış olup, bu yöntem ve yaklaşımlar uygulanabilirliklerine yönelik değişimler olmuştur. Dünyada etkileşimin artması ile günlük işlevsel olarak kullanılan zihinsel, duygusal ve sosyal beceriler ön plana çıkmış ve çeşitli materyallerden yararlanılmıştır. Çağımızın gereği sürükleyici görsellerin etkili olması ile görsel okuma ve yazma dil öğretimine uygulanması; olması gereken becerilerden biri olarak kabul görmüştür. Önceden edinilmiş bilgileri hatırlatıcı ve öğrenilecek bilgilerle birleştirme; anlama, yapılandırma ve kavram ağlarının kolaylaştırma özellikleri ile görsel olarak karikatürlerin kullanma yoluna veri analizleri üzerinden bu hipotez ele alınmıştır. Bulgular: Özellikle mizaha dayalı çizgi karakterlerin hedeflenen dilin öğretimi yanında kültürel bağlamının da öğrenilmesini destekler. Bu öğrenilen dile karşı öğrenenin olumlu tutum oluşturmasını sağlayacaktır. Okuma, yazma, Dinleme, konuşma becerilerinin karikatürlerle merak uyandırıcı etkisiyle desteklenmesi öğrenenin öğretilen üzerinde düşünmesini sağlar. Buda öğrenmeyi daha işlevsel ve kalıcı kılar. Sonuç: Bu çalışmada dil ediniminin öğretim yöntemleri üzerinde karikatürlerin ele alınması, karikatürlerin yöntemler üzerinde etkinliği incelenmiştir. Yapılmış olan çalışmada karikatürlerin dil öğretim yöntemleri üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Goal: In the context of yesterday, today and tomorrow, cartoons which covering a variety of disciplines in the center of language teaching, are pulpits and combine with art in a controlled manner. It is on unavoidable fact that comic's cartoon characters and texts provide more functional and more effective education in a short period. Method: A variety of approaches were used about language learning and this approaches has been changed, according to their feasibility. Increasing with, interaction in the world, the mental, emotional and social skils which used functionaly everyday, come into prominence and they have taken advantage of several materials. In our age, the using of suspenceful visuals, is very efficient, so visual reading and writing skils have been practiced in language teaching and this manner is a skill and it gained acceptance. Findings: Especially, comedic cartoon's characters support cultural ties besides teaching the target languages. This manner create a possitive attitude against the language which learned. The skills of reading, writing, listening and speaking support the cartoons with intriguing effects so learners start tomull over the thoughts. In this way, learning makes it more functional and permanent. Results: Cartoons were discussed in this study on teaching methods of language acquisition and cartoons were examined about the effectiveness of methods. In this study, it was found to be a positive influence on language teaching methods of cartoons. Keyw Words: cartoon, language teaching with cartoons, the methods were supported by cartoons, the relationship with cartoon and culture.