Deri giyim sanayi işletmelerinde üretim planlaması: Karabük ili dericilik sektöründe yapılan araştırma
Production planning in leather clothing industries: A research on leather industry in Karabük
- Tez No: 548705
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, İşletme, Clothing Industry, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üretim Planlaması, Üretim, Karabük, Dericilik, Deri Sanayi, Production Planning, Production, Karabük, Leather, Leather Industry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Üretim, işletmelerin faaliyetlerine devam edebilmeleri için büyük bir önem taşımaktadır. Küreselleşme, kalite anlayışı, bilgi toplumu, gelişmiş teknoloji ve yönetim metotları gibi kavramlar, üretime sürecine yeni bakış açıları ve yeni anlamlar kazandırmıştır. Üretim sürecinde sınırlı kaynakların en etkin şekilde değerlendirilmesi karlılığın, dolayısıyla işletmenin değerinin ve rekabet gücünün artmasını sağlayacaktır. Üretim sürecinde sınırlı olan bu kaynakların en etkin şekilde kullanılmasını sağlayacak araçlardan birisi iyi yapılan üretim planlamasıdır. Deri sanayi, ihracat potansiyeli bakımından ülkemiz ekonomisi için dinamik ve önemli sektörlerden biridir. Sektör, hızla değişen dünyaya paralel olarak her geçen gün daha da güçleşen rekabet şartlarına, müşteri talep ve beklentilerine uyum sağlamaya çalışmaktadır. Günümüzde, deri sektöründe kalifiye işgücü olmaması, hızlı ve sürekli değişen müşteri talepleri, tedarik zincirindeki değişkenlik, ekonomik koşullardaki belirsizlik gibi zorlukların aşılmasında üretim planlama faaliyetlerinin önemi daha da artmaktadır. Bu çalışma, Karabük'te faaliyet gösteren deri giyim işletmelerinde yapılmış olup veriler işletmelerin usta, ustabaşı ve departman sorumlularıyla görüşme yapılarak elde edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde; deri ve dericiliğin tarihçesinden, dünyada, Türkiye'de ve Karabük'teki dericilik sektörü ifade edilmiştir. İkinci bölümde; üretim, üretim planlama kavramlarından ve deri sanayinde üretim planlama faaliyetleri ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümü olan uygulama bölümünde ise; Karabük'te faaliyet gösteren deri giyim işletmelerinde yapılan araştırmalar ortaya konulmuştur. Araştırmada; işletmelerin üretim, ham madde/ malzeme, kalite kontrol, işgücü ve finans alanlarında planlama faaliyetlerinin uygulanma seviyelerinin belirlenmesi için 25 adet soru hazırlanarak, bu sorulara cevap aranmıştır. Sonuç bölümünde; işletmelerde yapılan görüşmelerden elde edilen verilerin analizi, yorumlanması ve öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Production has great importance for companies to continue their operations. Concepts such as globalization, sense of quality, information society, advanced technology and management methods have given new perspectives and new meanings to production. The most efficient use of the limited resources in the production process will increase the profitability and so the value and competitiveness of the company. One of the tools that will enable the most efficient use of the limited resources in the production process is well-planned production planning. Leather industry is one of the most dynamic and important sectors for our country's economy in terms of export potential. In parallel with the rapidly changing world, the sector strives to adapt to the competitive conditions that are becoming increasingly difficult, to the customer demands and expectations. Nowadays, the importance of the production planning activities is increasing in order to overcome the difficulties such as the lack of the qualified labour force in the leather sector, the rapid and ever-changing customer demands, the variability in the supply chain, the uncertainty in economic conditions. This study was carried out in leather clothing companies operating in Karabük, and the data were obtained by interviewing the craftsmen, the foremen and the department heads. In Chapter 1 of the study; the leather and the leather history, the leather industry in the world, Turkey and Karabük were pointed out. In Chapter 2; production and production planning concepts and production planning activities in leather industry were elaborated. In Chapter 3 of the study as the application part; researches in the leather clothing companies operating in Karabük were revealed. In the study; 25 questions were prepared and answers were sought in order to determine the levels of the implementation of the companies' planning activities in the production, raw materials/ materials, quality control, labour force and finance. In Conclusion; the analysis, interpretation and suggestions of the data obtained by the interviews in the companies were displayed.