Geri Dön

Yabancı dil olarak Almanca derslerinde görsel tasarlanmış eğitim materyali olarak dijital karikatür ve çizgi roman kullanımı

The didactical use of digital caricatures and comics as visually designed material in German foreign language lessons

  1. Tez No: 748367
  2. Yazar: IŞILAY SCHMIDT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜZEYYEN EGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134

Özet

Bu çalışmada yabancı dil olarak Almanca derslerinde görsel tasarlanmış materyal olan Dijital Karikatür ve çizgi romanların ders içerisinde kullanımı ele alınmıştır. Modern bir anlatı sanatı olan Karikatür ve karikatürlerden oluşan Çizgi roman, öğrenmeyi kolaylaştıran görsel bir faktör olarak görülmektedir. İyi seçilmiş materyallerin öğrenim sürecini somutlaştırdığı ve kalıcı kıldığı bilinmekte olup, günümüzde yaparak-yaşayarak öğrenim hedefine ulaşan öğrenci sayısı teknolojinin de gelişmesiyle büyük bir artış göstermiştir. Renkli, görsel tasarlanmış materyaller öğrencinin dikkatini daha fazla çekeceğinden ders içerisinde daha fazla kullanılması, çoklu ortam oluşturulmasıyla da öğretmen-öğrenci etkileşiminin artmasını kolaylaştırmaktadır. 1926 yılında Peter Panter rumuzuyla fotoğrafın rolü üzerine metinler kaleme alan Kurt Tucholsky'e atfedilen“Bir resim, bin kelimeye bedeldir.”sözünün de ifade ettiği gibi karmaşık olan, anlaması zor olan birçok cümle bir görsel yardımı ile çok daha basit bir şekilde ifade edilebilir ve bir resmin çoğu zaman okuyucu/izleyici üzerinde metinden daha güçlü bir etki bıraktığı söylenebilir. Teknolojinin gelişmesiyle beraber artan görsel okuryazarlık ve görsel okuryazarlığa doğan ihtiyaç, eğitim öğretim hayatının da kazandırılması hedeflenen en önemli becerilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Günümüz öğrencisi çoklu duyu organlarının işlevsel olarak kullanımı konusundaki hazır bulunuşluğa sahiptir. Görsel materyaller de öğrencinin daha aktif olarak derste rol almasını, derste anlatılan konuya ilgi uyandırarak dikkat dağınıklığını giderir. Bu nedenle mizah içeren Karikatürlerin özellikle yabancı dil derslerinde kullanılması öğrencinin gerçekliğe yakın görsellerle (Scherling, Schuckall 1992:128) bu dili öğrenmesi, dili içselleştirmesi ve hedef dile ait kültürel faktörlerin de verilebilmesi açısından kolaylık sağlamaktadır. Şimdiye kadar yapılmış olan çalışmalarda karikatürün ders içerisindeki kullanımına yönelik olumlu sonuçlar elde edilmiş olup, günümüz öğreneninin en önemli ihtiyacı olan teknolojik unsurlardan söz edilmemiştir. Çağımız gereği aktif halde kullanılan bilgisayar ve özellikle tabletler yardımıyla, yabancı dili öğrenen kişilerin karikatürleri dijitalleştirmesi ve bu yolla yaparak-yaşayarak bilgi edinimi gerçekleştirmesi mümkündür. Yabancı dil eğitmenlerine yönelik hazırlanmış olan bu çalışmada hedef dil öğrenicisine yabancı dil öğreniminde basılı ve dijital karikatür kullanımının önemine yer verilirken, günümüzdeki gelişmeler ve teknolojinin eğitimin ayrılmaz bir parçası haline gelmesiyle beraber öğrencinin özellikle dijital olarak hazırlanmış karikatür yardımıyla kültürlerarası iletişim yetisi kazanabilmesine, dilbilgisi ve kelime bilgisi gelişimine katkı sağlayabilecek örneklere yer verilmiştir.

Özet (Çeviri)

This study discusses the didactic use and benefits of caricatures and comic strips in digital format, which are used as visually designed materials in German as a foreign language lessons. The comic strip is a modern storytelling art made up of caricatures. They are viewed as visual aids intended to facilitate learning. It is well known that carefully selected materials can concretise the learning process and that what has been learned can thereby be consolidated. The number of students who achieve their learning goals through self-directed learning has increased significantly as technology has evolved. As colorful, visually designed materials attract the student's attention, they are used more frequently in the classroom. They also facilitate interaction between teachers and students by creating multimedia content.“A picture is worth a thousand words”attributed to Kurt Tucholsky, who wrote texts on the role of photography under the pseudonym Peter Panter in 1926. As expressed in this sentence, what is said can be deciphered without words. This is to say that with the help of a picture, complex or incomprehensible sentences become more accessible. And it can be said that an image often has a stronger effect on the reader than the text. The need for visual literacy, which increases as technology develops, is seen as one of the most important skills to acquire during school years. Today's students are ready to use several sensory organs functionally. Visual materials also help students participate more actively in class and avoid distractions by stimulating interest in the topic. Precisely for this reason, it can be claimed that the use of humorous caricatures, especially in foreign language teaching, facilitates second language learning. The topics are visualized with realistic images (Scherling, Schuckall 1992: 128) in order to internalize the language and clarify cultural aspects of the target language. The studies carried out so far have shown positive results for the use of caricatures in foreign language teaching; however, they fail to mention the technological elements that are the most important need of today's learner. With the help of computers and especially tablets, which are actively used nowadays, it has become more possible to digitize caricatures and acquire knowledge through active handling (TPR) in foreign language teaching. This study, prepared for foreign language teachers, highlights the importance of using printed and digital caricatures in foreign language learning for the target language learner. Technology has become an integral part of education. Students can use the technological possibilities or digital caricatures to acquire intercultural communication skills and knowledge of grammar and expand their vocabulary. Examples of this are shown in this study.

Benzer Tezler

  1. Visualisierung in den regional erstellten kommunikativen daf-lehrwerken

    Yerel iletişimsel ders kitaplarında görsellik

    FİLİZ İLKNUR CUMA

    Doktora

    Almanca

    Almanca

    2005

    Eğitim ve ÖğretimHacettepe Üniversitesi

    Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AYTEN GENÇ

  2. Yabancı dil olarak Almanca ögretiminde beden dilinin önemi ve işlevi- uygulamalı bir çalışma

    The importance of using body language in teaching of German as a foreign language - pratical activity

    TARIK ERYALÇIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Eğitim ve Öğretimİstanbul Üniversitesi

    Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. BİNNUR CANGİL

  3. Türkiye'de geliştirilmiş yabancı dil olarak yerel Almanca ders kitaplarının görsel tasarım açısından incelenmesi

    The examining of the textbooks developed in Turkey for German as a foreign language in the aspect of visual design

    PINAR KARATEKİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AYLİN SEYMEN

  4. Analyse der digitalen anwendungen anhand der meinungen von lehrenden und lernenden im DaF-unterricht

    Yabancı dil olarak Almanca eğitiminde öğreten ve öğrenen görüşlerine göre dijital uygulamaların incelenmesi

    MERYEM SABANCI KANDEMİR

    Doktora

    Almanca

    Almanca

    2023

    Alman Dili ve EdebiyatıÇukurova Üniversitesi

    Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. YASEMİN DARANCIK

  5. Eine gesprächsanalytische untersuchung zur L2-klasseninteraktion von DAF-lernern im sekundarbereich

    İkinci yabancı dil olarak Almanca öğrenen öğrencilerin sınıf içi etkileşimlerinin konuşma çözümlemesi ile incelenmesi

    PERVİN DOĞAN

    Doktora

    Almanca

    Almanca

    2024

    Eğitim ve ÖğretimHacettepe Üniversitesi

    Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. DALIM ÇİĞDEM ÜNAL

    DR. DEVRAN DEMİR