Öğrenme güçlüğü tanısı almış öğrencilerin ders çalışma becerilerinin incelenmesi
A research on studying abilities of students diagnosed with learning disability
- Tez No: 548761
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAHYA ÇIKILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, Kaynaştırma Eğitimi, Öğrenme Güçlüğü, Öğrenme Güçlüğü Öğrencisi, Ders Çalışma Becerisi, Special Education, Inclusive Education, Learning Disability, Student with Learning Disability, Studying Abilities
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğrenme güçlüğü tanısı alan öğrencilerin ders çalışma becerilerini incelemektir. Ayrıca öğretmenlerim görüşleri kendi demografik özellikleri, öğrencilerin demografik özellikleri ve ebevynlerin demografik özellikleri değişkenleri açısından incelenmiştir. Araştırma da betimsel desen kullanılmıştır. Araştırma amacına uygun olarak 2017-2018 Eğitim- Öğretim Yılında Karabük ilinde görev yapan 100 sınıf öğretmeni ve 135 ortaokulda görev yapan branş öğretmenleri katılmış toplam 235 öğretmenle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, veriler 'sosyo-Demografik Bilgi Formu', Kaner ve Keskintaş (2005) tarafından geliştirilen 'ders çalışma becerileri değerlendirme ölçeği' ve 'ders çalışma becerileri geliştirme ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Çalışmanın veri analizi yapılırken frekans dağılım, yüzdelik değerler ve parametrik yöntemler kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki çoklu ilişkileri sınamak amacıyla t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; öğretmenlerin ders çalışma becerilerini değerlendirmelerinde 'yaş, cinsiyet, eğitim durumlarına, mezun olduğu fakilte, özel eğitim ile ilgili ders alma, medeni durumu, özel eğitimde çalışma yılı, öğrencinin destek eğitim alıp almadığı, öğrencinin rehabilitasyon merkezine gidip gitmediği' değişkenlerine göre farklılaşmadığı, buna karşın 'branş, ve çalışma yılı, öğrencinin sınıfına göre, öğrencinin kendisine ait odasının olup olmaması ve ebevynlerin başka özel gereksinimli çocuğun olup olmaması' değişkenlerine göre farklılaştığı bulunmuştur. Öğretmenlerin, ders çalışma becerileri geliştirmelerinde 'çalışma yılı, eğitim durumlarına, mezun olduğu fakilte, özel eğitim ile ilgili ders alma, medeni durumu, özel eğitimde çalışma yılı ve ebevynlerin başka özel gereksinimli çocuğun olup olmaması' değişkenlerine göre farklılaşmadığı, buna karşın 'yaş, cinsiyet, branş, öğrencinin sınıfına göre, öğrencinin destek eğitim alıp almamasına, öğrencinin rehabilitasyon merkezine gitip gitmemesine, öğrencinin kendine ait odasının olup olmaması' değişkenine göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları, alan yazındaki bulgular dikkate alınarak ders çalışma becerileri kapsamında, başka araştırma ve uygulamalara da yol gösterecek bağlamda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the studying abilities of students with learning disabilities. In addition, teachers' opinions were examined in terms of their demographic characteristics, demographic characteristics of students and demographic characteristics of parents. Descriptive design was used in the research. The research was carried out in 2017-2017 Academic Year, with 100 form teachers and 135 branch teachers working in middle schools in Karabük province 235 teachers in total, in line with the scope of the study. In the study, the data were collected using“Socio-demographic Data Form”,“Course Study Skills Assessment Scale”developed by Kaner and Keskintas (2005) and“Course Study Study Skills Development scale”. Frequency distribution, percentile values and parametric methods were used in the data analysis of the study. The T-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used to test the correlations between variables. According to research findings, teachers' assessment of studying abilities did not differantiate with regards to the variables such as“age, gender, educational background, faculty from which they graduated, receiving training on special education, marital status, working year in special education, whether student receives support, whether student goes to rehabilitation center”; however, differs in terms of the variables such as“branch, working year, student's grade, whether student has his/her own room, whether parents have another child who has special needs”. It has been fonud out that studying abilities of teachers did not differantiate in terms of variables such as“working year, educational background, the faculty from which they graduated, receiving training on special education, marital status, working year in special education and whether parents have another child who has special needs”; whereas, it did not differantiate from the point of variables such as“age, gender, branch, student's grade, whether student receives support, whether student goes to rehabilitation center, whether student has his/her own room”. The results of the study are discussed withing context of being a leading research to other researches and applications by taking findings in literature of field into account and within the scope of studying abilities.