Üniversitelerde disiplin rejimi
Disciplinary system in universities
  1. Tez No: 548781
  2. Yazar: EGEMEN KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ SANCAKDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Disiplin Hukuku, Disiplin Yaptırımı, Üniversite, İdare Hukuku, Akademik Personel, İdari Personel, Öğrenci, Disciplinary Law, Disciplinary Sanctions, University, Administrative Law, Academic Staff, Administrative Staff, Student
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
Kamu hukuku perspektifinden kurum düzenini olumsuz yönde etkileyecek durumlar, kamu hizmetinde aksamalara yol açar. Disiplin hukukunun spesifik amacı ise kurum düzenini temin etmektir. Bu amacı gerçekleştirebilmek için kurum ve meslek bazlı ayrımlar yapılarak çeşitli disiplin kuralları öngörülmüştür. Disiplini sağlamaya yönelik bu kurallar, farklı disiplin rejimlerini oluşturur. Üniversitelerin kurum düzenini sağlama ve koruma amacı ile getirilmiş kurallar bütünü ise üniversitelerde disiplin rejimini meydana getirmektedir. Disiplin kuralları, esasen kamu hizmetini gören kişilere yönelir. Ancak kimi durumlarda, hizmetin varoluş amacıyla sıkı sıkıya bağlı olan hizmetten yararlananlar da disiplin hukukunun kapsamına dahil edilir. Üniversitelerde kamu hizmetini görenler ve kamu hizmetinden yararlananlar, üniversitenin kurum düzenine riayet etmekle yükümlüdür. Bu bağlamda üniversitelerde kamu hizmetini görenler, akademik personel ve idari personelden teşekkül eder. Kamu hizmetinden yararlanıp disiplin rejimine tabi olanlar ise öğrencilerdir. Öğrenciler, üniversitelerdeki eğitim-öğretim hizmetinin varoluşuyla doğrudan ilgilidir. Üniversitelerde disiplin rejimi; akademik personel, idari personel ve öğrencileri temel alan kurallarıyla kurum düzenini korumayı amaçlar. Kişi esaslı bu ayrımlar ise alt disiplin rejimlerini oluşturur. Çalışmamızda üniversitelerde disiplin rejimi, disiplin kurallarının yöneldiği kişi temelli ayrımlarla ele alınarak yargı kararları ışığında açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru kararlarında disiplin hukukundan kaynaklanan örneklere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The circumstances that would adversely affect the order of institution from the point of public law lead to issues in the public service. The main purpose of the disciplinary law is to ensure the institutional order. In order to realize this aim, various disciplinary rules are envisaged by making separations based on institutions and professions. These rules for discipline constitute different disciplinary systems. The body of rules set by the universities for the purpose of providing and maintaining the order of institution constitute the disciplinary system in universities. Disciplinary rules are mainly implemented towards those who are responsible for public service. However, in some cases, those who benefit from the public service, which is closely linked to the existence of the service, are also included in the scope of the disciplinary law. Those who is responsible for the public service and those who benefit from the public service are obliged to obey the institutional order of the university in the universities. In this context, people who are responsible for public service in universities consist of academic staff and administrative staff. Students benefit from public service and are subject to disciplinary system. Students directly relate with the educational public services in universities. Disciplinary system in universities; aims to protect the order of the institution with rules which based on academic staff, administrative staff and students. These distinctions based on people form sub-disciplinary systems. In our study, the disciplinary system in universities is tried to be explained with person-based distinctions and judicial decisions. This study also includes examples of decisions of the European Court of Human Rights and Turkish Constitutional Court about disciplinary law.