Televizyonda yayınlanan internet dizileri üzerine bir inceleme: Fi dizisi örneği
An examination about internet series broadcasted on television: The example of Fi series
  1. Tez No: 548789
  2. Yazar: AHMET NAFİZ KAVİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Dizileri, Yöndeşme, PuhuTV, Fi Dizisi, Televizyon Yayıncılığı, Internet Series, Convergence, PuhuTV, Fi Series, Television Broadcasting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Geleneksel televizyon yayıncılığı içerisinde önemli bir yer tutan televizyon dizileri, televizyonun internet ile yöndeşmesi neticesinde ortaya çıkan internet yayın platformlarında da popüler bir içerik türü haline gelmiştir. Türkiye'de, televizyonun denetimli yapısına karşın, internet yayıncılığı henüz denetlenmemektedir. Böyle bir ortamda bu dizilerin televizyon yayınları ile internet yayınları arasında bir takım farklıklar göze çarpmaktadır. Bu farklılıkların bir kısmı ise denetime konu olabilecek ve televizyonda RTÜK tarafından belirlenen kriterlere göre sakıncalı bulunabilen içeriklerden de oluşmaktadır. Türkiye'de ilgili konuda denetim getiren yasa değişikliğine karşın, uygulamanın nasıl gerçekleştirileceğine dair yönetmelik halen yürürlüğe girmemiştir. Bu çalışmada, televizyon dizilerinin internet yayın platformlarında yayınlanması durumunda ortaya çıkan farklıklar ve sakıncalı içerik türleri üzerine bir inceleme yapılmıştır. Araştırma kapsamında yerli internet yayın platformlarından PuhuTV'de yayınlanmış olan Fi dizisi incelenmiştir. Fi dizisi internette yayınlandıktan sonra televizyonda Show TV kanalında da yayınlanmıştır ve bu yönüyle çalışma açısından uygun bir örnek oluşturmuştur. Fi dizisinin televizyon ve internet yayını karşılaştırmalı içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. İçerik analizi dışında betimleyici durum tespiti ile de bazı bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The television series, which has an important place in traditional television broadcasting, has become a popular genre in internet broadcasting platforms that arise as a result of the television converging to the internet. In Turkey, despite the supervised structure of television, Internet broadcasting has not yet been audited. In such an environment, there are some differences between the television broadcasts and internet broadcasts of these series. Some of these differences consist of content that may be subject to audit and may be considered objectionable according to the criteria determined by RTÜK in television broadcast. Despite the changes to the law that controls the relevant issue in Turkey, regulations on how to perform the rules is still not in force. In this study, an investigation has been made on the differences and the types of content that occur when the TV series are broadcast on internet broadcasting platforms. Within the scope of the research, the Fi series, which was broadcasted on PuhuTV, one of the domestic internet broadcasting platform, was examined. After being broadcast on the Internet, the Fi series has also been broadcasted on Show TV, which is a good example for the study. The television and internet broadcast of the Fi series were analyzed using a comparative content analysis method. Apart from content analysis, some findings were evaluated with descriptive status determination.