Er,CR:YSGG lazer ve ultrasonik aletler ile hazırlanan kök-ucu kavitelerine uygulanan üç farklı retrograd dolgu materyali adaptasyonunun taramalı elektron mikroskobu kullanılarak değerlendirilmesi
Scanning electron microscopy-based analysis of marginal adaptation of three different retrograde filling materials applied in root-end cavities prepared by ER,CR:YSGG laser and ultrasonic instruments
  1. Tez No: 548824
  2. Yazar: BÜŞRA ZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA AYDEMİR MUTLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apikal rezeksiyon, Cr:YSGG lazer, marjinal adaptasyon, retrograd dolgu materyali, ultrasonik, Apical resection, Cr:YSGG laser, marginal adaptation, retrograde filling material, ultrasonic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, lazer ve ultrasonik uç kullanılarak hazırlanmış kök-ucu kavitelerine yerleştirilen ProRoot MTA, Biodentine ve TotalFill BC RRM retrograd dolgu materyallerinin marjinal adaptasyonunun taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak değerlendirilmesidir. Çalışmamızda 90 adet çekilmiş tek kök tek kanallı üst çene santral insan dişi kullanıldı. Kök kanallarının şekillendirme ve dolum işlemlerinden sonra; kök uçları rezeke edilen dişler her grupta 15 adet örnek olmak üzere rastgele altı gruba ayrıldı: Grup 1: Ultrasonik uç+MTA, Grup 2: Ultrasonik uç+Biodentine, Grup 3: Ultrasonik uç+TotalFill, Grup 4: Lazer uç+MTA, Grup 5: Lazer uç+Biodentine ve Grup 6: Lazer uç+TotalFill. Frez ve zımpara kullanılarak açığa çıkarılan dolgu materyallerinin dentin ile adaptasyonu SEM ile incelendi. x150 büyütme altında apikal ve koronal 1 mm'de alınan mikrograflar üzerinde dentin ve dolgu materyali arası mesafe ölçümlerinden en büyük değer kaydedilirken; x34 büyütmede ise alınan mikrografların materyal ve dentin arası boşluklu alanların toplamı Image J programı kullanılarak hesaplandı. Koronal bölge ölçümlerinde ultrasonik uç ile açılan kavitelerde Biodentine grubunun TotalFill grubundan; apikal bölge ölçümlerinde ise Biodentine grubunun, TotalFill ve ProRoot MTA gruplarından anlamlı ölçüde daha yüksek olduğu gözlendi (sırasıyla, p0,002). Çalışmamızın sonuçlarına göre; dentin ve dolgu materyali arası en düşük toplam boşluklu alanın lazerle açılan kavitelere ProRoot MTA veya TotalFill yerleştirildiğinde oluştuğu görülürken; dentin ve materyal arası en büyük mesafe değeri apikalde ultrasonikle açılan kavitelere Biodentine yerleştirildiğinde tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the marginal adaptation of ProRoot MTA, Biodentine and TotalFill BC RRM applied in root-end cavities prepared by ultrasonic and laser tip using SEM. Ninety extracted single-rooted, human maxillary anterior teeth were used. After the preparation and obturation of the root canals, the root-end resections were performed. Specimens in experimental groups were randomly divided into six groups each having 15 specimens as follows: Group 1: Ultrasonic tip+MTA, Group 2: Ultrasonic tip+Biodentine, Group 3: Ultrasonic tip +TotalFill, Group 4: Laser tip+MTA, Group 5: Laser tip+Biodentine, Group 6: Laser tip+TotalFill. Each specimen was prepared longitudinally with burs and subsequently with sandpapers to expose the filling material. 1mm of apical and coronal micrographs under x150 magnification were taken and the highest distance between dentin and filling material was recorded. Total gap area was calculated using Image J program on x34 magnificated micrographs. Regarding root-end cavities prepared with ultrasonic tip, in the coronal region Biodentine group was significantly higher than the TotalFill group while Biodentine group was significantly higher than TotalFill and ProRoot MTA groups in the apical region (respectively,p0,002). According to the results of this study, the minimum total gap area between dentin and filling material was observed for cavities prepared with laser tip and filled with ProRoot MTA or TotalFill. The largest distance between the dentin and filling material was observed for cavities prepared with laser tip and filled with Biodentine in the apical region.