Skolyoz hastalarında omurga dizilim anatomisinin fotoantropometrik yöntemle analizi
Analysis of spine anatomy by photoanthropometric method in scoliosis patients
  1. Tez No: 548825
  2. Yazar: ÖZDEN BEDRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Foto-antropometri, skolyoz, omurga anatomisi, Photo-anthropometry, scoliosis, spine anatomy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Skolyoz Hastalarında Omurga Dizilim Anatomisinin Fotoantropometrik Yöntemle Analizi Skolyoz, columna vertebralis'in frontal düzlemdeki lateral fleksiyonu ve horizontal düzlemdeki rotasyonuyla karakterize bir deformitedir. Skolyoz tanı ve değerlendirmesi için radyolojik görüntüleme, altın standart olarak kullanılmaktadır. Hastalar, radyasyona maruz kalmaktadırlar. Çalışmamızın amacı, skolyoz hastalarında radyasyon tercihini azaltıcı bir teknik olan fotoantropometrik analiz yöntemi kullanılarak omurga dizilimindeki anatomik değişiklikleri göstermektir. Çalışma grubunu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği'nde tedavi gören ve takip edilen 70 skolyoz hastası oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak dijital fotoğraf makinesi ve toksik olmayan renkli işaretleyici kullanıldı. Anatomik vücut işaretlemelerini gösteren noktalar, toksik olmayan kalem kullanılarak deri üzerine çizildi. Extremitas sternalis clavicula, extremitas acromialis clavicula, angulus inferior scapulae, sağ ve sol spina iliaca anterior superior, sağ ve sol spina iliaca posterior superior, C7-processus spinosus, T2-processus spinosus, T7-processus spinosus, T12-processus spinosus, L3-processus spinosus, L5-processus spinosus, sağ ve sol trochanter major'un merkezi, malleolus lateralis fibulae anatomik noktaları işaretlendi. Skolyoz hastalarının, düz bir zeminde belirlenen platformda bedenlerinin anterior-posterior-lateral perspektiften olmak üzere 9 adet fotoğrafları çekildi, elde edilen görüntüler bilgisayar ortamına aktarıldı. Image J yazılım programı yardımıyla noktalar arası uzaklıklar ve açılar standart bir şekilde ölçüldü. Postür analizi kapsamında belirlenen açılar hesaplandı. Ekstremiteler arasındaki deviasyon ve metrik farklılıklara bakıldı. Skolyoz hastalarında kadın-erkek oranı 4:1 (56 kız/14 erkek) olarak bulundu. Eğriliklerin %49'u lumbal eğrilik (34 eğrilik, 26 kadın, 8 erkek), %30'u torakal eğrilik (21 eğrilik, 16 kadın, 5 erkek), %7'lik kısmı torakolumbal eğrilik (5 eğrilik, 5 kadın, 0 erkek), %14'ü çift ana eğrilikler (10 eğrilik, 9 kadın, 1 erkek) olarak belirlendi. T7 ve gerçek vertikal hat arasındaki horizontal hatta kesişen, C7 ve T12 processus spinosus hatları arasındaki açı, lateral görünümde ölçüldü. Torakal kifoz açısı ortalama değeri 55,26 ± 3,69 derece ve 41,4⁰ – 63,65⁰ değer aralığında saptandı. L3 ve gerçek vertikal hat arasındaki horizontal hatta kesişen, T12 ve L5 processus spinosus hatları arasındaki açı, lateral görünümde ölçüldü. Ölçüm sonuçlarına göre lumbal lordoz açısının ortalaması 22,01 ± 1,19 derece ve 19,57⁰ – 25,13⁰ değer aralığında bulundu. Fotoantropometrik analiz sonucunda elde edilen Torakal Kifoz Açısı (TKA) ile Cobb yöntemi ile elde edilen Torakal Eğrilik Derecesi (TED) arasında pozitif ilişki bulundu (r=0,708). Fotoantropometrik ölçümler sonucu elde edilen Lumbal Lordoz Açısı (LLA) ile Cobb yöntemi ile elde edilen Lumbal Eğrilik Derecesi (LED) arasında pozitif ilişki vardır (r=0,406). İki bağımlı grup medyan değerleri arasında (SOLTAU-SAĞTAU, SOLTA-SAĞTA, SCA-ACA, AYA-ACA, SOLAEU-SAĞAEU, SİPSA-SİASA, İJSSOLSİASU-İJSSAĞSİASU) istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı test edildi (p>0,05). Görüntülerin kayıtlanması; basit, hızlı, zararsız ve ucuzdu. Bu çalışma, ölçümlerin yüksek güvenilirliği ile karakterizeydi. Skolyoz hastalarının omurga dizilim anatomisi değerlendirilmesinde fotoantropometrik parametreleri kullanmak mümkündür. Skolyoz hastalarının fotoantropometrik analizi, X-Ray gibi diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında tatmin edici sonuçlar bulundu. Skolyoz hastalarında digital fotoğraflama tekniğinin başarısı test edilmiş oldu.
Özet (Çeviri)
Analysis of Spine Anatomy by Photoanthropometric Method in Scoliosis Patients Scoliosis is a deformity of the spine in all three space's planes: frontal plane (lateral curvature), horizontal plane (rotation of the vertebrae) and sagittal plane (deformity in lordosis or kyphosis). The radiological imaging remains the gold standard for diagnosis and evaluation of scoliosis. Patients are exposed to x-ray radiation. Purpose of research is analysis of spine anatomy by photoanthropometric method in scoliosis patients. Research includes seventy patients treated in Ege University Hospital Orthopedics and Traumatology Surgery Clinic. Researcher used digital camera and non toxic coloured marker pen. Anatomical landmarks are pointed by using marker pen on skin. This landmarks are sternal extremity of the clavicula, acromial extremity of the clavicula, inferior angle of the scapulae, right and left anterior superior iliac spines, right and left posterior superior iliac spines, C7 spinous processes, T2, T7, T12, L3 and L5 spinous processes, right and left center of greater trochanter, lateral malleolus of fibulae. Afterwards, frontal and sagittal plane digital imaging photographs were taken in standard standing positions. Nine photographs were taken for each patient. The angles and distance were measured by using Image J software. Deviation and distance between extremities were measured. The female-to-male ratio was detected 4:1 (56 girls/14 boys). Forty nine percent of the curves were lumbar (34 curves, 26 females, 8 males); 30 percent were thoracic (21 curves, 16 females, 5 males); 7 percent were thoracolumbar (5 curves, 5 females, 0 male) and 14 percent were double major (10 curves, 9 females, 1 male). Thoracic kyphosis angle formed by the straight lines between the spinous processes of C7 and T12 and that intersect the horizontal line between T7 and the true vertical line. Mean value of thoracic kyphosis angle was measured 55,26 ± 3,69 degree and 41,4 – 63,65 interval. Lumbar lordosis angle formed by the straight lines between the spinous processes of T12 and L5 and that intersect the horizontal line between L3 and the true vertical line. Average value of lumbar lordosis angle was detected 22,01 ± 1,19 degree and 19,57 – 25,13 interval. Between thoracic kyphosis angle that is obtained with photoanthropometric analysis and thoracic degree of curvature that is measured with Cobb method was found positively correlated (r=0,708). Between lumbar lordosis angle and degree of lumbar curvature was detected positively correlated (r=0,406). Median values of two dependent samples (SOLTAU-SAGTAU, SOLTA-SAGTA, SCA-ACA, AYA-ACA, SOLAEU-SAGAEU, SIPSA-SIASA, IJSSOLSIASU-IJSSAGSIASU) was tested in terms of statistical significance (p>0,05). The registration of images is simple, quick, harmless and cost-effective. This study is characterized by high reliability of measurements. Using photographic parameters make analysis of spine anatomy possible in scoliosis patients. Analysis of spine anatomy by photoanthropometric method in scoliosis patients produced satisfactory results when compared to other methods such as X-Ray. Effectiveness of digital photoanthropometric method in scoliosis patients was assessed.