Diyabetik sıçanlarda serum vaspin düzeyleri ile diğer bazı adipositokinler arasında olası ilişkilerin araştırılması
Investigation of possible relationships between serum vaspin levels and some other adipocytokines in diabetic rats
- Tez No: 548823
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ŞERMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Vaspin, Diyabet, Sıçanlar, Adipositokinler, Diyabetik sıçanlar, Vaspin, Diabet, Rats, Adipocytokines, Diabetic Rats
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Yapmış olduğumuz araştırma projesinde amacımız; öncelikle diyabet oluşturacağımız bu sıçanlarda serum vaspin seviyelerindeki farklılıkları incelemek ve bu olası farklılıkların glikoz metabolizmasına etkilerini araştırmak, diyabetle ilişkili olduğu bildirilen hormonlarla serum vaspin seviyeleri arasında olası ilişkileri ortaya koymak ve böylece diyabetin tedavisinde de yeni yaklaşımlar ve alternatif tedavi seçeneklerinin de artışına katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada 21 adet Wistar Albino erkek erişkin sıçan her birinde 7 tane olacak şekilde 3 grup oluşturuldu: 1-Kontrol Grubu, 2-Diyabetik Grup, 3-Tedavi (Metformin) Grubu Diyabet oluşturmak için sıçanların karın boşluğuna tek doz nikotinamid (110 mg/kg) uygulandıktan 15 dakika sonra sitrat tamponunda çözülmüş streptozotosin (60 mg/kg) karın boşluğuna enjekte edildi. Kontrol grubuna ise aynı yoldan sadece placebo (sitrat tamponu) verildikten sonra streptozotosin uygulanan gruptan 48 saat sonra kuyruktan kan örnekleri alınarak açlık kan glikoz düzeyi kontrol edildi ve kan glikoz düzeyi 11 mM ( 200 mg/dl ) 'den yüksek olanlar diyabetik gruba alındı. Diyabetik sıçanlar her birinde yedişer adet olacak şekilde iki gruba ayrıldı ve gruplardan biri 6 hafta ağız yolundan (orogastrik) Metformin (500 mg/kg/gün) ile tedavi edilerek diğer gruba placebo (su) verildi. Kan örneklerinde serum vaspin, leptin, adiponektin, açlık kan şekeri, glikolize hemoglobin (HbA1c), insülin direnci ve lipit metabolizmasıyla ilgili parametreler tespit edilerek SPSS programında uygun istatistiksel yöntemlerle (Varyans, Turkey) literatür bilgileri ışığında değerlendirildi. Bulgular: Yağ metabolizmasıyla ilgili parametreler, glikoz metabolizmasıyla ilgili enzimler ve parametreler, adipokin seviyeleri tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara bakılarak bu değerler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş sağlıklı kontrollerle kıyasladığımızda aralarındaki farkın istatiki açıdan önemli olduğu görülmüştür. Sonuç: Sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırdığımızda diyabetik grupta leptin, adiponektin, vaspin seviyeleri düşük çıkmış bu da düşük leptin, adiponektin ve vaspinin glukoz toleransı ve insülin direnci ile aralarında ilişki olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: In our research project, our aim is; The aim of this study is to investigate the differences in serum vaspin levels in these rats and to investigate the effects of these differences on glucose metabolism. Material and Method: In this research line will be 7 units in each of the three groups, a total of 21 wistar albino rats will take place: 1-Control Group, 2-Diabetic Group, 3- Treatment (Metformin) Group. Streptozotocin (60 mg / kg) thawed in citrate buffer was injected into the abdominal cavity 15 minutes after a single dose of nicotinamide (110 mg / kg) was administered to the abdominal cavity of the rats to form diabetes . For the control group, only placebo (citrate buffer) was administered in the same route . Forty-eight hours after the administration of streptozotocin, blood samples from the tail were checked for fasting blood glucose level and those with a blood glucose level of 11 mM (200 mg / dl) were diabetic. The diabetic rats were divided into two groups of twelve animals each, and one group was treated with metformin (500 mg / kg / day) orally (orogastric) for 6 weeks and the other group was given placebo. In the blood samples, the parameters related to serum vaspin, leptin, adiponectin, fasting blood glucose, glycosylated hemoglobin (HbA1c), insulin resistance and lipid metabolism were determined and evaluated by appropriate statistical methods in SPSS program (Variance, Turkey) in the light of the literature. Results:Parameters related to fat metabolism, enzymes and parameters related to glucose metabolism, adipokine levels were determined. When the results were compared, it was seen that the difference between them was statistically significant. Conclusion: When compared with healthy control group, leptin, adiponectin and vaspin levels were found to be low in diabetic group, suggesting low leptin, adiponectin and vaspine may be associated with glucose tolerance and insulin resistance.